Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангола реши да напусне ОПЕК

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ангола обяви, че напуска Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), съобщи местната информационна агенция ANGOP, предаде Ройтерс.

Министърът на минералните ресурси, петрола и газа Диамантино Педро Азеведо потвърди новината пред вестник Jornal do Angola. Той посочи, че роля на Ангола в организацията вече не е уместна и не обслужва интересите на страната.

Твърди се, че стъпката е била направена на министерска среща, председателствана от анголския президент Жоао Лоренцо.

Този ход идва на фона на несъгласието на Ангола с натиска от останалата част на петролния картел за намаляване на съвместното производство през 2024 г. Въпреки това Естевао Педро, представител на страната в организацията, настоя преди дни, че Ангола няма планове да излиза от ОПЕК.

Нигерия и Ангола бяха сред няколкото държави, на които бяха определени по-ниски цели за петролното производство на последната среща лице в лице на формата ОПЕК+ през юни, след като години наред двете страни не успяваха да изпълнят предишните.

Към октомври Ангола е изпомпвала по-малко от квотата си за 2024 г., според оценки на независими източници, цитирани от ОПЕК.

Миналия месец петролният картел в по-широкия формат ОПЕК+ обаче намали целта за добива на петрол в Ангола до 1,11 милиона барела на ден

в сравнение с 28 милиона барела на ден за ОПЕК като цяло.

В отговор на това анголският министър на петрола каза, че е изпратил протестна нота до ОПЕК относно решението.

ОПЕК беше основана през 1960 г. от Саудитска Арабия, Кувейт, Венецуела, Иран и Ирак. Ангола се присъедини към групата през 2007 г. От 2017 г. ОПЕК работи с Русия и други държави, които не са членове, като част от групата ОПЕК+, в чиито споразумения Ангола участваше досега.

Катар напусна петролния картел през 2019 г., а Еквадор - през 2022 г.

Междувременно някои малки производители се присъединиха към ОПЕК през последните години. Екваториална Гвинея стана пълноправен член през 2017 г., а Габон се присъедини отново през 2016 г., докато Конго стана пълноправен член през 2018 г.

Излизането на Ангола от ОПЕК ще остави петролната организация с 12 членове.



По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна