Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската централна банка повиши основната си лихва до 42,5%

Централна банка на Турция
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Централната банка на Турция повиши в четвъртък очаквано основния си лихвен процент с 250 базисни пункта до ниво от 42,5% с оглед на растящата инфлация, но в същото време обеща да прекрати агресивния си цикъл на затягане на лихвите възможно най-скоро, съобщава Ройтерс.

Според някои анализатори предстои още едно увеличение на лихвените проценти в началото на следващата година след седем поредни месеца на повишения, преди да започне известно намаляване на лихвите през втората половина на 2024 г.

Турската централна банка повиши своята ключова едноседмична репо лихва с цели 3400 базисни пункта (с 34%) от юни насам, след като президентът на страната Реджеп Ердоган назначи бившия банкер от Уолстрийт Хафизе Гайе Еркан за неин управител, за да осъществи рязък завой към по-ортодоксални парични политики.

През последните три месеца банката повишаваше лихвите с по 500 базисни пункта, но миналия месец обяви, че затягането скоро ще приключи, като на днешното заседание повишението беше с "по-скромните" 250 пункта.

Графика на основната лихва на Турската централна банка


След края на днешното заседание централната банка предположи, че е още по-близо до финалната линия, като каза, че очаква "да завърши цикъла на затягане възможно най-скоро".

Централната банкова институция също така отбеляза, че "затегната парична политика ще се поддържа толкова дълго, колкото е необходимо, за да се осигури устойчива ценова стабилност", като добави, че настоящата политика е "значително близка до нивото, необходимо за установяване на курс на дезинфлация".

Централната банка очаква инфлацията в Турция да нарасне от близо 62%, отчетени през ноември, до 70-75% през май догодина, преди обаче да спадне до около 36% до края на 2024 г., тъй като агресивното повишаване на лихвите ще охлади ценовия растеж.

След края на днешното заседание турската валута продължава да се търгува в рекордно ниски нива малко над 29 лири за един щатски долара.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени