Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оли Рен: ЕС трябва да използва спасителния фонд ESM за 80 млрд. евро в помощ на Украйна

Оли Рен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз трябва да се подготви да използва малко използвания спасителен фонд от 80 милиарда евро, за да подкрепи войната на Украйна срещу Русия, тъй като потокът от пари от двете страни на Атлантическия океан заплашва да пресъхне, смята известният европейски политик и управител на Финландската централна банка и член на ЕЦБ Оли Рен.

Създаден под надзора на финландския централен банкер, за да предоставя заеми на затруднени страни от еврозоната, когато той беше еврокомисар по икономическите въпроси, спасителният фонд, известен като Европейският механизъм за стабилност (ESM), може да бъде в центъра на многогодишен "План Б" за подпомагане на Киев, каза той пред агенция Блумбърг.

"На финансовите пазари нямаме непосредствена нужда от ESM, но имаме дълбока неотложност, екзистенциална неотложност в Украйна. Това е въпрос на свобода, демокрация и защита на Европа", каза Рен в интервюто си за Блумбърг.

След като президентът Володимир Зеленски не успя да осигури във Вашингтон гаранция за повече помощ от САЩ, а финансирането от ЕС беше блокирано или поне забавено от унгарския премиер Виктор Орбан, Киев рискува да остане без пари в началото на следващата година, за да му се помогне да отблъсне руската инвазия.

Американските законодатели изоставиха усилията за постигане на споразумение до края на тази година за повече от 60 милиарда долара нова помощ, а преговорите за пакета от 50 милиарда евро на ЕС бяха отложени за февруари.

Бързото намиране на средства е от съществено значение за ограничаване на "заплахата и империалистическите стремежи" на руския президент Владимир Путин, каза още Рен.

"Много съм загрижен за разединението на Европа и ветото на Унгария. Няма време за губене, така че останалите 26 държави членки на ЕС трябва бързо да се съберат и да подготвят "план Б" без съгласието на Унгария, която изглежда върви по свой път", отбеляза той.

Рен, който ръководеше европейската икономика като еврокомисар по време на дълговата криза в еврозоната и отговаряше преди това за разширяването на ЕС, е отблизо запознат с механизмите за финансиране на съюза и стремежите на източните държави членки. Съвсем наскоро Рен напусна Управителния съвет на ЕЦБ, тъй като 61-годишният политик излезе в отпуск, след като се присъедини към надпреварата за президент на скандинавската страна на изборите, които ще се проведат следващия месец.

Фондът ESM, създаден през 2012 г., досега се смяташе за потенциален инструмент за подкрепа на реконструкцията на Украйна при обсъжданията между официални лица в Брюксел и Берлин. Механизмът разполага с най-големия капитал от всяка една международна институция за малко над 80 млрд. евро, и се възползва от допълнителен капитал за около 620 милиарда евро, според неговия управляващ директор Пиер Граменя.

Рен също така предложи "една реалистична и солидна дългосрочна стратегия за ЕС" да включва използването на активи на Руската централна банка за около 260 милиарда евро под формата на ценни книжа и парични средства, замразени от ЕС, страните от Г-7 и Австралия. Повече от две трети от тях са блокирани в Европейския съюз.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна