Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екълстоун: Шумахер винаги ще бъде запомнен като звезда

Бърни Екълстоун
Снимка: БТА

Михаел Шумахер винаги ще бъде запомнен като икона на Формула 1 и той също ефективно ръководи отбора на „Ферари“ по време на успешния си период там, каза бившият шеф на най-комерсиалното състезание в моторните спортове Бърни Екълстоун.

93-годишният Екълстоун каза пред dpa по повод 10-ата годишнина от инцидента на Шумахер на ски във Франция, че той е помогнал за развитието на кариерата на германеца в ранните й етапи.

Шумахер дебютира във Формула 1 през 1991 г. в отбора на „Джордан“, но вече беше в „Бенетон“ за следващото състезание и спечели първите си две световни титли с тях през 1994-а и 1995 г. След това той се присъедини към „Ферари“ и спечели останалите си пет титли със Скудерията 2000-2004 г. 

„Знаех, че е талантлив. Еди Джордан беше много убеден в него, имаше добро око. Майкъл със сигурност щеше да намери друг пилот, но ние използвахме няколко преки пътища за Шуми. Откраднахме го от Джордан", спомня си Екълстоун.

Разглеждайки ерата на Шумахер във „Ферари“, по време на която той помогна на отбора да сложи край на дългата суша без титла, Екълстоун каза: „Един ден седяхме заедно и го попитах: Кой ръководи този отбор? И той отговори: Аз ще го направя. Той го направи наистина добре. Можеше да извлече най-доброто от хората. Той спечели уважението на екипа, те го слушаха. Когато казваше нещо, те знаеха, че е правилно. Каквото и да казва Михаел, директорът на отбора Жан Тод го следваше“.

Екълстоун каза, че не може да разбере защо Шумахер прекрати кариерата си за първи път през 2006 г. и го нарече "доста нормален" като цяло, "просто добър човек".

„Липсва ми. Той е звезда и винаги ще бъде запомнен като звезда“, каза Екълстоун за Шумахер, който не е виждан на публично място и е с неизвестно здравословно състояние след инцидента на ски на 29 декември 2013 г.
По публикацията работи: Антони Йорданов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени