Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ускоряване на инфлацията в Турция до 13-месечен връх от 64,8%

Годишната инфлация в Турция се ускори през декември 2023 г. до 64,77% от 61,98% месец по-рано, показват данни на официалната статистика на страната. Това е най-сериозното повишаване на потребителските цени от ноември 2022 г. насам.

На месечна база потребителските цени се повишиха през декември с 2,9% спрямо ноември, когато нараснаха с 3,3%.

Пазарните очаквания бяха за повишаване на турската инфлация на месечна база с 3,1% и на годишна база с 65,1%.

Основният натиск за повишаване на инфлацията на годишна база дойде от растящите цени на транспорта (скок с цели 77% след повишение със 70% през ноември), на жилищните и комуналните разходи (с 40,4% след 37,5% месец по-рано) и на цените в сферата на отдиха и културата (повишение с 61,3% след нарастване с 56,9% през предходния месец).

Инфлацията при храните пък се ускори през последния месец на 2023 г. до тримесечен връх от 72% спрямо 67,2% през ноември.

Графика на индекса на потребителските цени (CPI) на годишна база


Основната инфлация (без цени на храни и енергия) пък се ускори през декември на годишна база до 70,6% от 69,9% през ноември, достигайки най-високо ниво от 2004 г. насам.

Преди общинските избори в Турция, насрочени за края на март, нетната минимална работна заплата ще бъде увеличена с 49% до 17 002 турски лири (около 578 долара) за тази година, което подхранва опасенията, че инфлацията в страната ще нарасне допълнително. Това увеличение засяга около 7 милиона работещи и се очаква да тласне инфлацията още по-високо през следващите месеци, смятат икономисти.

Инфлацията в Турция скочи рязко след валутна криза в края на 2021 г. и достигна 24-годишен връх от 85,51% през октомври 2022 г. Последва отслабване на инфлацията до 39,59% през май 2023 г., като това голямо нейно забавяне беше в резултат от предизборното обещание на президента Ердоган да осигури неограничен безплатен природен газ за всички домакинства за една година. В резултат на това цените на газа за бита бяха отчетени като нулеви - точно преди спечелените от Ердоган президентски избори.

След спечелването на изборите от Ердоган и неговата партия инфлацията започна отново да се повишава с оглед на продължаващото отслабване на турската лира, като в рамките на миналата година тя се обезцени с около 37% спрямо щатски долар.

Новото ръководство на Централната банка на Турция обяви, че основната му  задача ще бъде понижаване на инфлацията и от юни насам започна политика на агресивно повишение на лихвите, като в рамките на втората половина на 2023 г. вдигна ключовата едноседмична репо лихва с цели 3400 базисни пункта (с 34%).

След края на последното си заседание през декември централната банка предположи, че е все по-близо до момента, когато се очаква "да завърши цикъла на затягане на лихвите възможно най-скоро".

Следващото редовно заседание на Турската централна банка е на 25-и януари.
По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна