Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иранският външен министър заяви, че ще има "незабавни правни и международни действия" чрез ООН заради атаките в Керман

Иранският първи дипломат Хосейн Амир Абдолахиан.
Снимка: ИРНА/БТА

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан обяви, че Иран ще предприеме "незабавни правни и международни действия" чрез ООН във връзка със смъртоносните нападения в град Керман, предаде иранската агенция ИРНА, цитирана от БТА.

"Въз основа на предварителна информация от официални източници министерството започна да предприема незабавни правни и международни действия чрез ООН във връзка с терористичното нападение в Керман", заяви Абдолахиан в мрежата Екс (X, преди Twitter).

Два опустошителни бомбени взрива разтърсиха мястото, където се провеждаше възпоменателна церемония по повод четвъртата годишнина от гибелта на високопоставения ирански генерал Касем Солеймани, близо до гроба му в Керман. По последни данни загиналите са най-малко 84 души. Беше съобщено и за стотици ранени:

Касем Гарибабади, заместник-председател на иранската съдебна власт по международните въпроси, заяви, че е образувано съдебно дело и че съдебните процедури ще започнат веднага след като бъдат установени извършителите на нападенията.

Той добави, че е издадена заповед за преследването им по съдебен път:

"Ако извършителите на този терористичен акт са извън страната, а повечето от тях са, ние ще се стремим да екстрадираме извършителите по линия на съдебното сътрудничество", каза Гарибабади.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени