Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимният туризъм: върху тънък лед

Снимка: БГНЕС

В епизода "Зимният туризъм: върху тънък лед" на подкаста "Европа - Ново поколение" търсим разбиране на сложната връзка между изменението на климата и туризма. Поглеждаме към широкообхватните последици от климатичните промени върху планинските региони и въздействието им върху туристическия бизнес у нас.

Поставяме фокус върху причините климатът на Земята да се променя толкова интензивно в последните 20 години и върху начините, по които човечеството може да забави повишаващите се температури. Проучваме мерките, предприети както от Европейския съюз, така и от световната общност за минимизиране на неблагоприятните последици от изменението на климата. Питаме и доколко ефективни са тези мерки.

Кръгова икономика, или да си правиш добре сметката - тема в проекта на БНР "Европа – ново поколение"

В подкаста може да чуете мненията на: 

·  Доц. Емил Гачев, доцент в катедра География, екология и опазване на околната среда към природо-математическия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“. Работи и в департамент “География“ към НИГГГ-БАН.

·  Антоанета Йотова, физик-метеоролог със специалност “Климатология”. Човек с дългогодишен опит като изследовател в областта на промените в климата и политиките за реагиране на тези промени. Един от първите индивидуални членове на Коалиция за климата – България.

·  Зорка Тумбакиева, секретар на Съюза на туристическия бизнес – Банско, която споделя практически гледни точки за това как бизнесът в туристическия сектор се адаптира към променящия се климат.

А също и на двама малки скиори, които добавят гледната точка на новото поколение и споделят наблюденията си върху това как се променя климатът и защо има деца, които не са правили снежни човеци.

Чуйте подкаста в звуковия файл.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна