Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Кой е най-старият пъзел на света

| обновено на 09.01.24 в 16:27

Пъзелите присъстват в живота на хората от векове. Ако трябва да сме съвсем точни, от поне 24 века. Прочетете кой е бил първият пъзел на света, кой го е измислил и що за предизвикателство е бил той за логическата мисъл на древните хора.

Бащата на пъзела

Идеята вероятно е на добре познатия ни Архимед – гениалният гръцки математик, живял през 3 век преди новата ера. Той изчислява стойността на числото Пи и измисля методика за калкулиране на обеми с неправилна форма, изобретява винтовата помпа за вода, машини за подпалване на бойни кораби чрез огледала и… се смята за бащата на пъзела. Неговата игра, наречена Остомахион, е най-ранно документираният пъзел в света. Днес може да го срещнете и под името „Кутията на Архимед“.

Как е открит първият пъзел

Фактът, че днес знаем за Остомахион, е чист късмет. Първото описание на играта идва до нас от 10 век като копие на работа на Архимед. 3 века по-късно текстът е заличен и върху същите листове е изписан молитвеник (обичайна практика във времена, в които пергаментът е невероятно скъп). Молитвеникът попада в библиотеката в Константинопол, откъдето изчезва в началото на 20 век. Едва през 1998 година се появява отново и бива дарен на Музея на изкуствата в Балтимор, където учените успяват с модерно оборудване да достигнат до първите текстове и да прочетат единственото оригинално описание на най-стария пъзел.

Какво представлява Остомахион

Ако сте виждали днешните пъзели Танграм, ще добиете ясна представа за играта Остомахион. Това е пъзел от 14 дървени парчета с различни геометрични форми, които се побират в квадрат. Предизвикателството е след като ги извадите, да успеете да ги наредите обратно. С парчетата може да се правят и силуети на животни и птици, точно както с Танграм.

Изумителното е, че има повече от един начин да върнете частите в квадрата и да го запълните плътно. Днешните математици дълго време са си блъскали главите над въпроса колко точно са възможните решения на пъзела. Дори била предложена награда от 100 долара за всеки, който успее да изчисли крайната сума. В крайна сметка решението било намерено не от човек, а от компютър. Той пресметнал, че загадката на Остомахион може да бъде разрешена по цели 536 начина.

Дали Архимед е знаел това; дали го е направил нарочно, или случайно, никога няма да разберем. Но така или иначе възможността днес да играем Остомахион е начин да се докоснем до величествения ум на древния учен.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени