Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовата връзка между Microsoft и OpenAI е изправена пред контрол от антитръстовия надзор на ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Финансовата подкрепа на Microsoft за създателя на ChatGPT - компанията OpenAI може да бъде предмет контрол относно правилата на Европейския съюз за сливания, заявиха във вторник  антитръстовите регулатори на ЕС след подобно предупреждение от партньорите си в Обединеното кралство и САЩ, съобщава Ройтерс.

Американският софтуерен гигант, който миналата година се ангажира да инвестира до 13 млрд. долара в OpenAI с позиция без право на глас в борда, заяви, че не притежава никаква част от компанията.

Европейската комисия заяви, че следи отблизо развитието.

"Европейската комисия проверява дали инвестицията на Microsoft в OpenAI може да подлежи на преглед съгласно Регламента на ЕС за сливанията", се казва в изявление на Еврокомисията, която действа като орган за прилагане на конкуренцията в съюза.

В изявлението се посочва че някои споразумения, договорени между големи играчи на дигиталния пазар и генеративни разработчици и доставчици на изкуствен интелект (AI), се разследват за тяхното въздействие върху динамиката на пазара.

Във вторник Комисията също така даде срок на заинтересованите страни до 11 март да предоставят обратна връзка относно конкуренцията във виртуалния и света на генеративния изкуствен интелект.

ЕК изпрати искания за информация до няколко големи цифрови компании по двете теми.

"Каним бизнеси и експерти да ни разкажат за всякакви проблеми с конкуренцията, които могат да имат в тези индустрии, като същевременно наблюдаваме отблизо партньорствата с изкуствен интелект, за да гарантираме, че те не изкривяват неоправдано пазарната динамика", заяви шефът по антитръстовите въпроси на ЕС Маргрете Вестагер. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени