Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

IATA: Търсенето на въздушни товари достигна най-високото ниво от две години

Снимка: iata.org

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) представи във вторник доклада си за ноември 2023 г., който показва, че глобалните въздушни товарни превози са имали най-силния си ръст от близо две години, като са се увеличили с 8,3% в сравнение със същия месец на 2022 г.

Международните въздушни операции отбелязаха скок в търсенето с 8,1%, докато капацитетът се увеличи с 13,7%. Увеличението на капацитета се дължи главно на разширяване на складовото пространство на фона на продължаващото възстановяване на международните пътнически пазари след коронавирусната пандемия. Въпреки това, в сравнение с нивата преди пандемията от Covid-19 през ноември 2019 г., има намаление на търсенето с 2,5% при увеличение на капацитета с 4,1 на сто.

"Търсенето на въздушни товари през ноември нарасна с 8,3%. Това е удвояване след увеличението от октомври с 3,8% и четвърти месец на положително развитие на пазара. Очертава се краят на годината да бъде обнадеждаващ за въздушния карго транспорт, въпреки значителните икономически опасения, които присъстваха през 2023 г. и които продължават да съществуват на хоризонта“, отбеляза генералният директор на IATA Уили Уолш. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени