Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Tesla спира производство в завода си до Берлин заради нарушените доставки през Червено море

Снимка: БГНЕС

"Тесла" (Tesla) ще спре по-голямата част от производството на автомобили в завода си близо до Берлин от 29-и януари до 11-ти февруари, съобщиха от компанията, позовавайки се на липса на компоненти поради промени в транспортните маршрути заради атаките на йеменските хути срещу кораби в Червено море, съобщава Ройтерс.

Частичното спиране на производството е доказателство, че кризата в Червено море е започнала да засяга най-голямата икономика в Европа.

Атаките на подкрепяните от Иран бунтовници хути, в знак на солидарност с палестинската ислямистка групировка "Хамас" в борбата й срещу Израел в Ивицата Газа, прекъснаха един от най-важните морски маршрути в света, но американският производител на електрически превозни средства Tesla е първата компания, която съобщава за нарушаване на производствения процес заради това.

Редица други компании, включително Geely - вторият по големина на продажбите производител на автомобили в Китай, както и шведската компания за обзавеждане на дома "Икеа" (Ikea) също  предупредиха за забавяне на доставките.

"Въоръжените конфликти в Червено море и свързаните с тях промени в транспортните маршрути между Европа и Азия през нос "Добра надежда" също оказват влияние върху производството в завода ни в Грюнхайде. Значително по-дългото време за транспортиране създават празнина във веригите на доставки", се посочва в изявлението на "Тесла".

Анализатори очакват, че и други автомобилни производители също могат да пострадат от конфликта в Червено море.

"Разчитането на толкова много ключови компоненти от Азия, и по-специално от Китай, е потенциално слабо място във веригите на доставки за всеки производител на автомобили. Tesla разчита в голяма степен на Китай за компоненти за батериите, които трябва да бъдат транспортирани до Европа през Червено море, поставяйки непрекъснато производство в риск", коментира Сам Фиорани, вицепрезидент на компанията AutoForecast Solutions, който проследява автомобилните вериги за доставки и производство.

"Не може да се повярва, че това се отнася само за "Телса". Компанията вероятно е само сред първите, които отразяват проблема", добави той.

Междувреенно шведският автомобилостроител "Волво" (Volvo) също обяви, че е принуден да спре за няколко дни производството си в завод в белгийския град Гент заради прекъсвания във веригата на доставки вследствие на атаките на хусите срещу контейнеровози в Червено море, предаде ДПА.

Заводът в Гент ще преустанови временно работа в понеделник, вторник и сряда поради закъснения в доставката на скоростни кутии в резултат на нападенията на йеменската групировка, заяви официален представител на автомобилната компания. Оттам допълват, че е възможно производството да се възобнови в четвъртък.

От "Волво" посочиха още, че обявеното прекъсване няма да окаже влияние върху доставките към клиенти, както и върху производствените цели.

От немския автомобилен производител BMW пък заявиха в петък, че веригата му на доставки не е била засегната от атаките срещу търговски кораби в Червено море, предаде Ройтерс.

Корабни транспортни гиганти като "Меркс" (Maersk) и Hapag-Lloyd вече изпращат своите кораби на по-дългите и по-скъпи пътувания около нос "Добра надежда" в Южна Африка, напомня агенцията.

Преди дни датската компания "Меркс" заяви, че очаква пренасочването да продължи в обозримо бъдеще.

Допълнителният маршрут добавя около 10 дни към пътуването от Азия до Северна Европа и около 1 милион долара допълнително гориво.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени