Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпва, но парирайки значителна част от първоначалния ръст с над 4%

Петролните фючърси поскъпват с над 1% към края на петъчната търговия, но заличавайки значителна част от първоначалното възходящо рали с повече от 4%, което беше факт, след извършените от САЩ и Великобритания удари по контролираните от хутите райони в Йемен.

По-рано през деня фюърсите на петрол Брент се повишиха с цели 4,3% малко над нивото от 80 долара за барел за пръв път от края на 2023 г., а фючърсите на американския лек суров петрол WTI поскъпнаха над 75 долара за барел, тъй като първоначално инвеститорите бяха загрижени, че военните удари на САЩ и Великобритания срещу хутите в Йемен, ще нарушат допълнително доставките на важната енергийна суровина.

Постепенно обаче рязкото поскъпване на петрола беше парирано с оглед и на поевтиняването на акциите на търговията на Уолстрийт и към края на петъчната търговия петролът Брент поскъпва с "едва" 1,4% към 78,50 долара за барел, а американският лек суров петрол WTI - с още по-скромните 1,2% към 72,90 долар за барел.

"Енергийните пазари бяха значително подценени поради продължаващото нарастване на геополитическите рискове“, отбеляза Дан Гали, стоков стратег в TD Securities. Ако в крайна сметка петролът Брент надхвърли 81 долара за барел, това може да стимулира допълнително покупките и "да принуди алгоритмите да започнат да придобиват нетни дълги позиции в петролни фючърси", добави той.

По-рано тази седмица хутите предприеха най-голямото си нападение до момента срещу корабоплаването в Червено море, което предизвика предупреждения за ответни мерки от страна на Вашингтон. Иран пък залови танкер край бреговете на Оман, което допълнително нажежи ситуацията. Напрежението в Близкия изток нараства след атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври. Хутите започнаха да атакуват кораби в средата на ноември, уж в подкрепа на "Хамас", и казаха, че няма да отстъпят, докато Израел не прекрати атаката си срещу Ивицата Газа.

Графика на петрол Брент (в $ за барел) с 200-, 100- и 50-дневните пълзящи-средни


Въпреки опасността от разширяване на конфликта в Близкия Изток Citigroup прогнозира, че петрол Брент ще достигне осреднено ниво от 74 долара за барел през тази година поради очакванията за свръхпредлагане, което е с 1 долара за барел под предишната прогноза на американската банка.

Банковите анализатори също така намалиха прогнозата си за цената на петрол Брент за 2025 г. с 10 долара за барел и сега очакват международния бенчмарк показател да бъде средно 60 долара за барел през следващата година.

"Ние вярваме, че по-меките пазарни основи, липсата на големи прекъсвания на доставките, ще доведат до това ОПЕК+ да продължи своите съкращения на производството и след първото тримесечие на 2024 г. и да започне да ги ограничава едва през втората половина на 2025 г.", посочиха анализаторите на Citi, предаде Ройтерс.

Поради настоящата политика на ОПЕК за доставките, цените на петрол Брент вероятно ще се задържат над 70 долара за барел тази година, тъй като се очаква картелът и неговите партньори в алианса ОПЕК + да поддържат пазара "фино балансиран", посочват от Citi.

Анализаторите обаче предупредиха, че нарастващото напрежение в Червено море и Оманския залив може да доведе до скок в рисковата премия в цените на петрола в краткосрочен план.

С изключение на голяма геополитическа ескалация, водеща до голямо прекъсване на доставките, което не може да бъде компенсирано, цените на петрола едва ли ще достигнат 100 долара за барел през 2024 г., тъй като производството и износът на петрол в САЩ нарастват по-бързо и повече от очакваното, а пазарните нагласи относно търсенето са слаби, особено за първата половина на 2024 г.

Очакваният слаб глобален икономически растеж ще забави растежа на търсенето на петрол през 2024 г., поддържайки средната референтна цена на суровия петрол WTI в САЩ под 80 долара за барел, пък показва проучване на Ройтерс от края на декември, в което анализаторите преразгледаха своите прогнози за 2024 г. спрямо тези от предходния месец.

Сега се очаква цените на петрола Брент да достигнат средно 82,56 долара за барел тази година, което е спад от консенсусната прогноза от 84,43 долара в проучването през ноември.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна