Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън: САЩ не подкрепят независимостта на Тайван

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Джо Байдън каза, че САЩ не подкрепят независимостта на Тайван, след като гласоподавателите там се противопоставиха на Китай и върнаха на власт за трети пореден мандат управляващата Демократична прогресивна партия, която се опитваше да ограничи влиянието на Пекин, съобщава Блумбърг и Ройтерс.

"Ние не подкрепяме независимостта“, каза Байдън пред репортери в събота, когато напусна Белия дом за Кемп Дейвид.

Коментарът на президента изглежда има за цел да смекчи опасенията в Китай, които се надяваха настоящият вицепрезидент на Тайван Уилям Лай да не бъде избран за президент. Резултатите обаче показаха, че Лай, който поддържа тесни връзки със САЩ, изпреварва Хоу Юи от опозиционната Националистическа партия, който обеща да разшири търговията и дипломацията с Китай.

Китай отдавна твърди, че остров Тайван е негова територия, а президентът Си Цзинпин се застъпва за обединение и отказва да изключи евентуална военна намеса.

Агенция Блумбърг отбелязва, че САЩ традиционно възприемат политика на стратегическа неяснота, при която признават историческите претенции на Китай за суверенитет над Тайван и поддържат само неофициални отношения с Тайван, като същевременно обаче обещават военна помощ за острова. Предположенията на Байдън, че САЩ ще се намесят военно, ако Китай нахлуе в Тайван, влошиха отношенията между САЩ и Пекин, добавя агенцията.

Междувременно, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза, че проведените днес избори показват силата на "здравата демократична система" на Тайван и повтори, че САЩ "се ангажират с поддържането на мира и стабилността от другата страна на пролива и мирното разрешаване на различията, без принуда и натиск".

САЩ ще работят с Уилям Лай и с всички партийни лидери в Тайван 'за насърчаване на дългогодишните ни неофициални отношения" в съответствие с политиката на САЩ за "Един Китай", посочи още Блинкън.

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън пък ще поиска делегация от депутати да пътуват до Тайпе след встъпването в длъжност на Лай през месец май, написа той в публикация в социалната медийна платформа "Х".

Говорителят на Китайската служба по въпросите на Тайван към Държавния съвет Чен Бинхуа заяви, че въпреки днешните избори на острова, които бяха спечелени от кандидата на Демократическата прогресивна партия Уилям Лай, остава в сила принципът за "Един Китай".

Коментирайки изборите пред информационна агенция Синхуа, Бинхуа подчерта, че Китай "твърдо се противопоставя на сепаратистките дейности, насочени към "независимостта на Тайван", както и на чужда намеса", и продължи да се съмнява, че гласовете, получени от Лай, представляват по-голямата част от волята на Тайван за бъдещето на територията.

"Нашата позиция за разрешаване на тайванския въпрос и осъществяване на националното обединение остава последователна и решимостта ни е твърда като скала", добави той.

Японският външен министър Йоко Камикава пък отбеляза, че нейното правителство очаква "въпросът около Тайван" да получи мирно решение в името на регионалната стабилност с избирането на тайванския президент Уилям Лай.

Освен че гласува доверие на администрацията на Лай, Токио изрази интереса си от продължаване на връзките с острова, тъй като "Тайван е изключително важен партньор и важен приятел, с когото споделя фундаментални ценности и се радва на близки икономически отношения", се казва още в японското официално изявление.

Британският външен министър Дейвид Камарън поздрави Лай за победата му и каза, че се надява Тайван и Китай да подновят усилията си за мирно разрешаване на различията си.

"Днешните избори са свидетелство за жизнената демокрация на Тайван. Надявам се, че двете страни на Тайванския проток ще подновят усилията си за мирно разрешаване на различията чрез конструктивен диалог, без заплаха или използване на сила или принуда", каза той.

Коментирайки днешния вот, говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза, че Москва продължава да гледа на Тайван като на неразделна част от Китай.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна