Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредно понижение на производството в ЕС при по-солиден спад в България

Евростат

Индустриално производство в еврозоната и в целия ЕС се понижи през ноември 2023 г. за трети пореден месец, показват последни данни на европейската официална статистика Евростат.

В България производство отбеляза един от най-сериозните спадове в рамките на съюза, според данните на Евростат.

Индустриалното производство в ЕС се понижи през ноември с 0,2% спрямо октомври, когато се сви с 0,5%, като в рамките на еврозоната отбеляза спад с 0,3% след понижение с 0,7% месец по-рано.

Най-голям спад на месечна база отбеляза производството в Гърция (понижение с 4,15%), Словакия (с 4%) и Белгия (с 3,8%), докато най-силен производствен растеж пък беше отчетен в Дания (повишение с 9,1%), Словения (с 3,7%) и Португалия (с 3,4%).

Графики на индустриалното производство в ЕС и еврозоната


Промишленото производство в България се сви с 3,2% спрямо октомври, когато нарасна с 1,6%, като само три други членки на ЕС отчетоха по-голям спад от този в нашата страната, показват данните на Евростат.

Спрямо ноември 2022 г. производството в еврозоната се понижи през миналия ноември с 6,8% след спад с 6,6% месец по-рано, а в рамките на целия ЕС спадна с 5,8% след понижение с 5,4% през октомври 2022 г.

На годишна база индустриалното производство в България се сви през ноември с 10,9% след спад с 5,9% през октомври, като едва две други страни членки на ЕС отчетоха по-голямо понижение на производството през единадесетия месец на изминалата година (Ирландия със спад от цели 30,4% и Белгия - с 11,6%).

Това представлява понижение на производството в нашата страна на годишна база за единадесети месец.

Индустриално производство в ЕС през януари (спрямо година по-рано)



По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна