Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Vodafone и Microsoft с 10-годишно партньорство в областта на ИИ и облачните услуги

Във вторник Vodafone и Microsoft Corp. обявиха голямо 10-годишно стратегическо партньорство. Сътрудничеството има за цел да трансформира дигиталните услуги за повече от 300 милиона предприятия, организации от публичния сектор и потребители в цяла Европа и Африка чрез използване на генеративните изкуствен интелект (ИИ или AI) и облачните технологии на Microsoft.

Освен това Vodafone планира инвестиция от 1,5 милиарда долара през следващото десетилетие в облачни и AI услуги, разработени с Microsoft, които също така ще използват услугите за свързаност на Vodafone. Важен аспект от това партньорство е развиването на мениджмънта на платформата за свързаност IoT (Internet of things или Интернет на нещата) на Vodafone в независим бизнес до април 2024 г., което се очаква да стимулира растежа на IoT приложенията.

"Това ново поколение ИИ ще отключи огромни нови възможности за всяка организация и всяка индустрия по света", заяви Сатя Надела, председател и главен изпълнителен директор на Microsoft.

"Радваме се, че заедно с Vodafone ще приложим най-новите облачни и AI технологии, за да подобрим клиентското изживяване на стотици милиони хора и бизнеси в Африка и Европа, да изградим нови продукти и услуги и да ускорим прехода на компанията към облачните услуги".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени