Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танкерите с катарски втечнен газ подновиха плаването през Червено море

Снимка: Ройтерс

Четири танкера, използвани за доставки на катарски втечнен природен газ (LNG), възобновиха плаването си през Червено море след няколко дни на пауза заради морските атаки от йеменските хути и последвалите въздушни удари на САЩ и Великобритания по цели в Йемен на подкрепяното от Ирак движение, показват данните във вторник от проследяването на кораби на LSEG, съобщава Ройтерс.

Атаките на хутите, в това, което те определят като опит да подкрепят палестинците във войната с Израел, прекъснаха търговията по главния маршрут Изток-Запад, който представлява около 12% от световния корабен трафик, отбелязва агенцията.

Танкерът за втечнен природен газ Al Rekayyat възобнови плаването през Червено море и се насочва към Катар, показват данните на LSEG, след като тези маршрути бяха спрени от 13 януари.

Корабите Al Ghariya, Al Huwaila и Al Nuaman, натоварени с катарски втечнен газ, също са били в движение, но са променили курса си, за да се насочат на юг, въпреки че все още сигнализират Суецкия канал като своя дестинация, показват още данните.

Катарските товар с LNG, преминаващи транзитно през Суецкия канал, обикновено се насочват към Европа.

Трите танкера пък са спрели край бреговете на Оман от 14 януари.

Прогнозното време на пристигане на танкера Al Nuaman беше последно актуализирано за 19 януари след по-ранно двуседмично забавяне до 4 февруари, показват данните.

От компанията QatarEnergy не отговориха веднага на искания за коментар от страна на Ройтерс.

Заради напрежението в района корабите спират или се отклоняват от маршута си през Червено море към Суецкия канал, който е най-бързият маршрут за товари от Азия към Европа.

Корабите за втечнен природен газ са сред многото кораби, принудени вместо това да поемат по-дългия маршрут около Африка през нос "Добра надежда".

Анализаторите смятат, че маршрутът през нос "Добра надежда" може да добави около девет дни към 18-дневното пътуване от Катар. По-дълъг маршрут би довел до забавяне на доставките, но на този етап нивата на съхранение на синьото гориво в газохранилищата в Европа са стабилни.

Междувременно фючърсите на природния газ на ниделалндския хъб TTF поевтиняват във вторник за втори пореден ден на търговия под 30 евро за мегаватчас, тъй като метеорологични прогнози за по-меко зимно време и добре запълнените складове помагат да се компенсират опасенията, свързани с корабните доставки.

Към 10.45 часа българско време февруарските TTF фючърси на природния газ поевтиняват с 1,4% към 29,50 евро/MWh, след като вчера се понижиха с над 7% до най-ниско ценово ниво от 4-и август 2023 г. около 29,30 евро за мегаватчас.

QatarEnergy, вторият по големина износител на втечнен природен газ в света, спря да изпраща танкери през Червено море, въпреки че производството продължава, заяви вчера пред Ройтерс високопоставен източник, запознат с въпроса.

През 2023 г. Катар е изнесъл повече от 75 милиона тона LNG, според данни на LSEG, включително 14 милиона тона за купувачи в Европа и 56,4 милиона тона за Азия.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна