Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гита Гопинат, МВФ: Пазарните надежди за рязко понижаване на лихвите са "преждевременни"

Гита Гопинат, първи заместник-управляващ директор на МВФ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пазарните очаквания за бързо намаляване на лихвените проценти са малко "преждевременни", тъй като битката срещу инфлацията все още не е приключила, заяви във вторник първият заместник управляващ директор на МВФ Гита Гопинат, предаде Бумбърг. 

На Световния икономически форум в Давос Гопинат каза, че дори след рязкото увеличение на разходите за заемите през последните две години, работата все още не е свършена, тъй като пазарите на труда остават напрегнати от двете страни на Атлантическия океан. 

"Пазарите очакват централните банки да намалят лихвите доста агресивно, но мисля, че е малко преждевременно да се направи това заключение. Трябва да очакваме лихвите да се понижат известно време тази година, но въз основа на данните, които виждаме в момента, очакваме това да е по-вероятно през втората половина на тази година", посочи тя. 

Нейните забележки съвпадат с тези на редица представители на водещи централни банки, които опровергаха очакванията на инвеститорите за агресивни съкращения на лихвените нива.

Гопинат също така отбеляза, че икономиките се държат относително добре на фона на затегнатите парични и лихвени условия, което прави шансовете за дълбока рецесия по-малко вероятни.

"Имаме домакинства и корпорации с по-силни баланси и видяхме негативни ефекти, но също така видяхме и устойчивост. Пазарите на труда се забавят, но с много по-плавни темпове. Чувстваме, че се намираме в сценарий на т.нар. "меко приземяване" (на икономиката), като вероятностите за това се повишиха доста, защото имахме спад на инфлацията, без да се налага прекалено голяма загуба на икономическата активност".  

Гопинат каза, че в по-дългосрочен план лихвените проценти ще бъдат средно по-високи, отколкото в периода след световната финансова криза преди повече от десетилетие, когато централните банки се опитваха да стимулират инфлацията.

Говорейки на същия панел, членът на Управителния съвет на Европейската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало каза, че икономическите трансформации, включително борбата с изменението на климата, ще означават по-високи лихвени ставки в дългосрочен план. Той отбеляза, че лихвените проценти на ЕЦБ могат да се окажат на "ново нормирано ниво" средно от около 2% през целия цикъл на тяхната промяна.

Вилроа дьо Гало отказа да предостави информация кога точно ЕЦБ ще намали разходите по заеми (понижение на лихвите), след като през последните седмици каза, че първите намаления на разходите по заеми трябва да дойдат тази година.

"Твърде рано е да обявяваме победа, напълно съм съгласен с Гита Гопинат, че работата все още не е свършена. Цените не би трябвало да са по-високи от днешните и с изключение на големи изненади, гледайки Близкия Изток, следващият ни ход вероятно ще бъде намаление на лихвите тази година", посочи той.

Говорейки по различни аспекти на Световния икономически форум, Гопинат от МВФ подчерта, че се очаква еврозоната да изпита по-голяма икономическа трансмисия, което показва продължаващи промени и корекции в икономиката на региона. Освен това тя вярва, че централните банки ще останат предпазливи, избягвайки прегряване на икономиката.

Членът на ЕЦБ Вилроа дьо Гало се съгласи с Гопинат относно перспективите за икономическия растеж.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна