Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ателието на Дейвид Тадесе

Днес сме на гости на младия български съвременен артист Дейвид Тадесе, който ни провокира в края на миналата година с първата си изложба “Разпад” в културно пространство "Бобина“.

Дейвид Тадесе е на 25 години. Завършил е графика в НУИИ “Илия Петров“ и специалност "Живопис" в Националната художествена академия, където сега следва и магистратура.

 Дейвид експериментира с различни техники и формати, работи с изключително разнообразни материали – акрилни бои, латекс, спрейове, шаблони, въглен върху хартия, дърво, стъкло.

“Стилът му, макар и в процес на динамично и особено интензивно развитие, несъмнено е разпознаваем. Издължени тела, представени графично, заобиколени, понякога и пронизани, от ярки петна чист цвят – оранжево, зелено, розово и черно. Цветовете, както и донякъде декоративните елементи идват сякаш право от африканската традиция и това, разбира се, не е случайно. Дейвид изследва културно наследство, с което е и семейно свързан – тръгва от етиопските си корени, за да изведе образите от маските и племенните украси до формите, които виждаме в авторските му работи.“

Това пишат за него кураторите на първата му изложба Биляна Токмакчиева и Бояна Райчева.

A  сега вижте в снимки творбите на Дейвид и да чакаме заедно новата му изложба.










Снимки: Ани Петрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна