Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатите одобриха нови правила за уеднаквяване на данните за борсовата търговия в ЕС

Европейски парламент
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във вторник Европейският съюз направи значителна стъпка към обединяване на своите финансови пазари чрез консолидиране на данни за търговската дейност в целия блок, съобщава Блумбърг.

Европейският парламент подкрепи правилата за създаване на централизирани потоци от данни за различни активи, включително акции, борсово търгувани фондове и облигации, от широка гама от платформи за търговия. Този ход е част от усилията за намаляване на фрагментацията, която според мнозина е възпрепятствала способността на капиталовите пазари в региона да се конкурират с глобалните конкуренти.

Новият закон ще позволи на инвеститорите да виждат цените и обемите на търговия в целия блок, включително данните преди търговията, офертите купува и продава, както и данните след края на търговията. Информацията, предавана от всички места за търговия, ще бъде включена в т. нар. "консолидирани ленти" (цифрово предаване на финансови активи, по-специално акции, които се търгуват на борсите) с цел тя да бъде публикувана възможно най-близо до реалното време.

Държавите членки на ЕС все още трябва официално да одобрят новите правила, преди да могат да влязат в сила, което вероятно ще стане бързо, отбелязва Блумбърг.

"Консолидираната лента" е ключова за усилията на Европа да увеличи глобалната конкурентоспособност на своите капиталови пазари. Блокът има за цел да рационализира операциите на различни регулаторни режими и около 500 оператора, които правят предизвикателно както споразумението, така и изпълнението, като се работи за създаването на съюз на капиталовите пазари. В момента само няколко големи играчи имат цялостен поглед на пазара.

През юни 2023 г. европейските законодатели и държавите членки постигнаха предварителна сделка, която е част от по-широк натиск за преразглеждане на регулации като Директивата за пазарите на финансови инструменти или MiFID II, за съживяване на европейските финанси и създаване на съюз на капиталовите пазари, който премахва бариерите между финансовите пазари на своите членове.

Европейският орган за сигурност и пазари (ESMA) ще разполага с девет месеца, за да организира процедура за подбор на кандидати за доставчици на тази "консолидирана лента", които ще събират пазарни данни. Ще отнеме още една година, преди да бъде избран доставчик.

До юни 2026 г. ESMA ще оцени дали консолидираната лента е постигнала целта си да намали информационните асиметрии между участниците на пазара и да направи Европа по-привлекателна дестинация за инвестиране.

Блумърг се конкурира с фирми за събиране и разпространение на пазарни и търговски данни в цяла Европа. Агенцията подписа споразумение за съвместно предприятие с MarketAxess и Tradeweb с намерението да участва в процедурата за възлагане на обществена поръчка, за да стане доставчик на консолидирана лента в ЕС относно пазарите за фиксиран доход.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна