Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на ОПЕК определи като погрешни прогнозите, че търсенето на петрол се придвижва към своя пик

Генералният секретар на ОПЕК Хайтам ал-Гайс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-висшият представител на ОПЕК заяви, че прогнозите, че търсенето на петрол се движи към своя връх, ще се окажат също толкова погрешни, колкото и по-ранните прогнози, че предлагането на важната енергийна суровина е достигало своя зенит, съобщава Блумбърг.

"В крайна сметка пиковото предлагане на петрол никога не настъпи и прогнозите за пиковото търсене на петрол следват подобна тенденция", посочи генералният секретар на картела Хайтам ал-Гайс в изявление на уебсайта на групата.

"Пиковото търсене на петрол не се отразява в никакви надеждни и стабилни краткосрочни и средносрочни прогнози", добави той.

Мнозина анализатори прогнозират, че търсенето на петрол ще достигне максимум през следващите години, тъй като страните преминават към възобновяема енергия и електрически превозни средства в опит да избегнат катастрофални промени в климата. Международната агенция по енергетика (МАЕ) очаква пик преди края на това десетилетие.

Ал-Гайс обаче отбеляза, че технологичният напредък – който осуети опасенията на някои геолози през миналия век, че петролните запаси ще започнат да се изчерпват – също ще разшири търсенето на изкопаеми горива.

Развитието на хидравличното разбиване или фракинг помогна за разцвет на шистовата индустрия в САЩ и обърна спадащото производство в страната. Ал-Гайс каза, че иновациите за подобряване на горивната ефективност или улавяне и съхраняване на въглеродни емисии, често известни като CCUS, по подобен начин ще повишат въглеводородите.

"Отново и отново петролът се противопостави на очакванията по отношение на достигането на пикове. Логиката и историята предполагат, че ще продължи да го прави", заключи шефът на ОПЕК. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна