Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама души са загинали, а четирима са оцелели при самолетна катастрофа в Афганистан

Снимка: БТА

Двама представители на талибаните в северната афганистанска провинция Бадахшан каза днес, че двама души са загинали в самолетна катастрофа, а четирима са оцелели, предаде Ройтерс. 

Четирима души оцеляха, а двама са в неизвестност, след като руски самолет се разби в планинския североизточен Афганистан, потвърди и агенцията за въздушен транспорт "Росавиация", във връзка с болничен полет от Индия до Узбекистан и Русия, преди комуникацията да бъде загубена в събота вечерта.

Агенция РИА Новости съобщи, че двамата пътници са руски граждани - жена, която е сериозно болна, и нейният съпруг, който е платил за полета. Екипажът е бил от четирима души. Двумоторният самолет е построен от френската Dassault през 1978 г. и е собственост на компания, наречена Athletic Group, и частно лице, допълва БГНЕС.

"От шестимата души на борда на самолета ориентировъчно четирима са живи. Те са с различни наранявания. Съдбата на двама души се изяснява", съобщи още "Росавиация", цитирайки руското посолство в Афганистан.

Руските следователи обявиха, че започват разследване за причините за катастрофата. 

Хан Мохамад, ръководител на канцеларията на управителя в провинцията, заяви, че четиримата оцелели пътници в момента са при представители на талибанското управление. Забихула Амири, говорител на провинция Бадахшан, потвърди смъртни случаи, както и броя на оцелелите. 

По-рано представители на Афганистан казаха, че изпращат екип в отдалечения планински район, където полицията получила сигнал за самолетна катастрофа. 

Пред АФП афганистанските представители са посочили, че самолетът е паднал в провинция Бадахшан, която граничи с Китай, Таджикистан и Пакистан. Районът на катастрофата е на осем часа път от столицата на провинцията Файзабад, каза Забихула Амири, ръководител на провинциалния информационен отдел.

Могъщата планинска верига Хиндукуш пресича провинцията, където се намира най-високият връх на Афганистан, връх Ношак, висок 7492 метра. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна