Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 90 души са загинали в САЩ поради студовете

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 90 смъртни случая, свързани с метеорологичните условия са регистрирани в САЩ, след като през изминалата седмица страната беше връхлетяна от свирепи зимни бури.

Сред смъртните случаи са най-малко 25 в Тенеси и 16 в Орегон, където продължава да е в сила извънредно положение след силните ледени бури.

Десетки хиляди хора остават без ток в обширни райони на страната.

Очаква се ледените условия да продължат до средата на новата седмица.

През изминалата седмица в страната са регистрирани общо 89 смъртни случая, свързани с метеорологичните условия, според данни на CBS, американския партньор на BBC.

Най-много жертви има в Тенеси и Орегон, но смъртни случаи са регистрирани и в Илинойс, Пенсилвания, Мисисипи, Вашингтон, Кентъки, Уисконсин, Ню Йорк, Ню Джърси и др.

При един от инцидентите в Портланд, Орегон, миналата сряда трима души бяха убити от ток, когато силен вятър предизвика падането на електропровод и удари автомобила, в който пътуваха. Бебето, което е било в автомобила, е оцеляло.

Други смъртни случаи продължават да се разследват, включително смъртта на човек, загинал при катастрофа с пет автомобила в Кентъки, и четирима в Илинойс.

Според Би Би Си само за четири дни в Сиатъл са починали петима души, за повечето от които се предполага, че са бездомни.

В Мисисипи метеорологичните условия накараха властите да предупредят шофьорите да "карат само при необходимост" и да "внимават за черен лед" по пътищата на щата. Колежите и университетите в щата отложиха завръщането на студентите от зимната ваканция заради условията.

Служителите в Мисисипи също така разследват дали онлайн слуховете за потенциален недостиг на вода, свързан с бурята, са накарали жителите да съхраняват вода във ваните си. Този ход е довел до временно спадане на налягането на водата и пресъхване на чешмите за хиляди жители на Джаксън, столицата на щата, която има проблеми с водоснабдяването в миналото.

Макар че електричеството до голяма степен е възстановено в районите на САЩ, които са го загубили поради зимното време, десетки хиляди хора остават без ток в цялата страна.
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени