Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дания и Швеция на полуфинал на ЕП по хандбал

Шведът Пелас преодолява вратаря на Португалия Маркеш.
Снимка: БТА

Правещият невероятно първенство отбор на Дания стана първият полуфиналист на европейското първенство по хандбал в Германия, след като в предпоследния си мач от група II на втората фаза се наложи над Норвегия с 29:23. Датчаните вървят напред без загубена точка и имат 4 от 4 победи във втората фаза.

Швеция зае второто място в групата, надигравайки по-късно убедително Португалия с 40:33 и вече има 6 точки, като също е на полуфинал. При това положение Словения и Португалия, които са с по 4 точки ще спорят за 3-ата позиция. Тя дава право на мач за 5-ото място, откъдето пък един тим ще придружи първите четири на Световното първенство.

Норвегия вкара първия гол в мача във вратата на световните шампиони. Но това беше единственият път, когато поведоха, тъй като Дания се възползва максимално от изключителната си защита и 45 процента спасявания от вратаря Емил Нилсен през първото полувреме, за да вкара 18 гола, половината от които от бързи контри. До 20-ата минута Дания вече водеше с осем гола - 13:5, и те щяха да задържат тази разлика до почивката, ако не беше един от защитниците на Норвегия Сандер Сагосен. Крилото Ханс Линдберг, който беше част от двете спечелени на Дания титли от Eвропейски първенства през 2008 и 2012-а и изигра 296-ия си международен мач, вкара пет гола от пет удара, за да достигне 800 попадения в кариерата си.

За Швеция пък Лукас Пелас вкара 10 гола, а Феликс Клаар добави 6. 

Словения вече има 4 точки и ще играе с Дания в последния си двубой. Вчера словенците надиграха Нидерландия с 37:34.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна