Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полина Стойкова:

Имотният пазар е огледало на икономиката, Благоевград забави темп

Динамичен пазар с голям обем сделки и затихване на големите ръстове в цените – такава картина на имотния пазар за 2023 година в България очерта в интервю за Радио Благоевград Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти. „Визирам 2022 години, когато  цените нарастваха с 20-30%. През миналата година този ръст затихна и вече влиза в рамките на 6% до 10% в големите градове“, посочи Полина Стойкова. Тя отбеляза, че това е много високо ниво в сравнение с тенденциите в Европа, където дори в някои страни отбелязаха и спад на цените. Според нея, голямата разлика се дължи на това, че в България лихвените проценти по жилищните кредити не нараснаха и не нарастват все още за разлика от Западна Европа и много страни по света. Според последните данни на Евростат за цените на имотите за 2023 в Европейския съюз, България е в абсолютния топ по възход на цените - трета  позиция след Хърватия и Полша.

В момента средната цена на жилищата в столицата е около 1600 евро, което прави пазара балансиран и с много добра достъпност. „В Благоевград в последните 2-3 години ръстът на цените се забави. Благоевград беше един от най-скъпите областни градове след големите 6, но сега той е изпреварен от Враца, Плевен, Разград, Търговище, Шумен“, отбеляза Полина Стойкова и напомни, че имотният пазар е огледало на икономиката, икономическите процеси много бързо и пряко се пренасят в него. Тя обяви, че са насочили усилия към „събуждане“ на жилищния пазар в Югозапада, като предстои откриване на офис в Дупница.

В своята работа агенцията за недвижими имоти все по-активно прилага дигитални технологии и изкуствен интелект, което позволява на брокерите да се съсредоточат върху качеството на обслужване на клиентите.

Смятам, че ще видим един по-спокоен и по-балансиран пазар през 2024 година“, прогнозира  Полина Стойкова  и посочи, че  „ключово ще бъде развитието на въпроса с приемането ни в Шенген и най-вече в еврозоната“.

Интервюто с Полина Стойкова чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна