Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ателието на Албино Пити

Днес, малко преди откриването на голямата му изложба в ХГ "Илия Бешков" в Плевен (на 6 февруари), сме на гости в ателието на Албино Пити.

Роден е на 12 април 1951 г. в провинция Бреша, Италия.

Още от младежките си години се посвещава на рисуването и музиката.

Учи изкуство в Ротердам и Амстердам. След дипломирането си става ученик на Пилман.

През 70-те години префасонира изхвърлени предмети и ги превръща в произведения на изкуството.

По-късно в Мадрид създава произведения в нов калиграфски стил – живопис, рисувана с изключителна бързина и замах на четката.

Следват неговите швейцарски, немски, италиански и испански периоди. Прави изложби в Барселона, Антиб, Флоренция, Франкфурт и други европейски градове.

С годините решава да избяга от шаблоните и да прави изкуство, изтъкано от свобода, любов и динамика. През 1987 г. създава експанзионизма – ново течение в изкуството, основано на философския принцип експанзия без граници или ограничения.

Според него всеки артист, за да намери своя стил, трябва да познава различните течения в изкуството и контекста, в който са се зародили, да пътува много и да работи с  интернационални артисти. 

Албино Пити смята, че истинската свобода е художникът да има куража да търси начин на изразяване, който най-добре подхожда на характера и светогледа му.

За него изкуствоведът д-р Юлиан Райчев пише:

"Творбите на Албино Пити се работят на “един дъх“. Детайлите в абстрактната творба са израз на спонтанен жест на подсъзнанието. Експанзионизмът насърчава появата на разнообразни абстрактни детайли в композицията, които допълвайки се заживяват свой живот в художествената творба. Рисунъкът на Пити се създава “светкавично“ и без последващ ретуш. Бързината на жеста сякаш се “смесва с въздуха“ и улавя енергията на времето. Това е и енергията на твореца, който общува със своя вътрешен глас и отразява цветовете на своята душа. Пред нас се разкрива колоритна симфония и авторът ни провокира да навлезем в творческия имагинерен свят и осъществим семантичната връзка видимо-невидимо в динамичната абстракция. Абстрактният рисунък на Пити се движи по платното подобно на свободна мисъл. Той извършва игриви форми, които въпреки свободния изказ имат балансиран колорит и пространствени обеми. Това се дължи на майсторското чувство за естетика и познание за разработка на композиция. Албино Пити изгражда“отворен тип“ абстрактни композиции и колажи с превес на ярки и топли тоналности, които позволяват подобно на перспективно усещане да “навлезем“ в приказния свят на художника. Дълбочината на композицията в повечето случаи е в студена и приглушена тоналност, което позволява на ярките рисунъчни мотиви да заживеят собствен живот в една Вселена от абстрактни форми. Вдъхновяващ елемент за неговото творчество е музиката, чиито тоналности се явяват творчески импулс при разработка на колорита и формите в абстрактните творби.

Абстракцията за Пити е израз и на контакт с духовни измерения. Както споменава художникът: “Вслушвайки се в сърцето си, в реалността, аз съм воден от нов начин на гледане, отвъд видимото и формата … Изкуството ни свързва с нашия източник, с нашето най-съкровено "аз", и тази вътрешност ни връща към диханието, което оживява света. Жизненият импулс ни свързва с творческия източник, с това, което е, а не с това, което изглежда…“.

Картини на Албино Пити са изложени в галерии, частни колекции, музеи и музейни фондации по цял свят. Зад гърба си има повече от 500 персонални и колективни изложби и около 100 пърформанса.

От 2012 година маестро Пити живее и твори в София.










Снимки: Ани Петрова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени