Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големите хедж фондове с рекордни печалби

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-големите хедж фондове (предимно частни инвестиционни схеми за групово инвестиране в различен тип активи, често с рисков профил - бел. ред) в света отчетоха рекордни печалби миналата година на фона на съживяването на фондовите пазари, показа нов анализ, съобщава БТА, цитирайки Си Ен Би Си.

20-те водещи фонда са реализирали 67 милиарда долара печалби за инвеститорите през 2023 г. спрямо 65 милиарда долара, регистрирани по време на пандемията през 2021 г., според проучване от проведено от "ЕлСиЕйч Инвестмънтс" (LCH Investments).

Индустрията стояща зад управлението на активи на хедж фондовете регистрира печалби от 218 милиарда долара след такси, според оценки на "ЕлСиЕйч Инвестмънтс".

Най-добрите хедж фондове, "определени като тези, които са се представили най-добре в доларово изражение от създаването си", регистрират около една трета от годишните печалби в бранша за миналата година, въпреки че управляват по-малко от една пета 19 на сто) от активите на индустрията.

Сред най-добре представилите се бяха ТиСиАй (TCI) на Кристофър Хон, "Ситъдел" (Citadel) на Кен Грифин и "Вайнинг" (Viking), ръководен от Андреас Халворсен.

Директорът на "ЕлСиЕйч Инвестмънтс" и ръководител на проучванията, Брад Ейми, заяви, че водещите фондове са били подкрепени от "фантастичния ръст" на фондовия пазар през 2023 г. Въпреки това той добави, че много от тях също са демонстрирали особено разумни стратегии за избор на акции.

ТиСиАй, най-високо класираният фонд, регистрира печалби за инвеститорите си от 12,9 милиарда долара и приключи миналата година с ръст от 33 на сто, изпреварвайки ръста от 24 на сто на широкообхватния индекс на Уолстрийт Стандард енд Пуърс 500.

Сред най-големите участници във фонда са "Алфабет" (Alphabet), "Канейдиън Нешънъл Рейлуей" (Canadian National Railway), "Виза" (Visa) и "Дженерал електрик" (General Electric).

"Ситадел", който се класира на второ място през 2023 г., реализира печалби от 8,1 милиарда долара, след като реализира доходност от 16 милиарда долара през 2022 г. Печалбите на фонда от създаването му, които са в размер на 74 милиарда долара, го определят като най-успешния хедж фонд в историята.

Проучването установи също, че 20-те най-добри фонда са реализирали общо 755,4 милиарда долара печалби от създаването си, доста над 655,5 милиарда долара общо управлявани активи. 

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна