Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представител на "Хамас": Ще освободим всички израелски заложници срещу всички палестински затворници

Палестинци търсят оцелели и тела на загинали в отломките на жилищна сграда, разрушена при израелски въздушен удар в град Рафах в южната част на ивицата Газа.
Снимка: АП/БТА

"Хамас" ще освободи всички израелски заложници в Газа, ако Израел освободи всички палестински затворници, обяви днес високопоставеният представител на организацията Осама Хамдан на пресконференция в Бейрут, предаде Ройтерс.

Хамдан каза още, че ако утре Международният съд в Хага излезе с решение, призоваващо за прекратяване на огъня в ивицата Газа, палестинското движение ще го спазва, ако Израел отвърне със същото.

Вчера стана ясно, че:

Най-висшият съд на ООН - Международният съд (МС), ще се произнесе утре по молбата на Република Южна Африка за временни разпоредби в рамките на делото, заведено от РЮА срещу Израел за геноцид, предаде Асошиейтед прес.

Претория обвинява Израел в нарушение на конвенцията на ООН против геноцида, като иска от съда да издаде разпореждане, което да предостави защита на палестинците, като съдиите разпоредят сключването на примирие. Южна Африка обвинява Израел в геноцид поради обстрела на мирни жители в ивицата Газа.

Предвиденото за утре решение е предварителен етап от делото, заведено от Южна Африка срещу Израел, който категорично отрече обвиненията и отправи искане към МС да прекрати делото.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна