Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Името на река Янтра на санскрит означава машина

Веселин Веселинов, е архитект по образование и природолюбител, мечтател и вярващ по призвание. Той е почитател на екологичното строителство, пасивните къщи и енергийна ефективност. Бил е стипендиант към нeмcĸaтa Фeдepaлнa фондация за oĸoлнa среда. В свободното си време изучава древни учения, философии, религии, като акцентира върху мъдростта на ведическите учения. Нееднократно е посещавал Вриндаван или Вриндавана – свещен град в индийския щат Утар Прадеш, където се стичат милиони следовници на Кришна от целия свят.


Той ни изненадва с аргументи за близост между българите и индийците. Според него още Георги Стойков Раковски пише за връзката между Българя и Индия и сходствата между културни елементи, носии, вярвания. Както и общи топоними. Например, река Янтра, което е типична санскритска дума и означава машина, но и елемент, дето хармонизира пространството.

След едно от предишните си посещения в Индия архитект Веселин Веселинов събра снимките си в изложба, приходите от която отидоха в полза на дечицата от местно училище. Новите си благотворителни инициативи той е пренесъл на българска почва.


От 2018 година Веселин в свободното си време подпомага доброволческата мисия "ВЕДА" - България, издава книги и изповядва максимата "Семпъл живот, висше мислене". Да не пропусна, че коефициентът му на интелигентност е 156.

Поинтересувах се дали архитект Веселинов и  съпругата му са стигнали при последното си пътешествие в Индия до Джаганатха Пури, където се намира най-голямата кухня за богомолци в света. В източните религии се смята за висша чест и привилегия да нахраниш монасите и дори лично да им я поднесеш. Оказа се, че е имал подобно преживяване, но не точно там. В замяна на това са обиколили всички знакови места в Джайпур.

Снимки: арх. Веселин Веселинов

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна