Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирак призова за край на "спиралата от насилие" в Близкия изток

Член на иракска паравоенна групировка в Багдад.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иракските власти осъдиха днес атаката с дрон, при която бяха убити трима американски военни в Йордания и призоваха за "край на спиралата от насилие" в Близкия изток, предаде АФП.

"Иракското правителство осъжда продължаващата ескалация", заяви говорителят на кабинета Басем ал Ауади, който допълни, че властите имат желание да "си сътрудничат в създаването на основополагащи правила, който да предотвратят бъдещи последици в региона и да обуздаят ескалацията на конфликта".

Вчерашната атака срещу "Кула 22", логистична база на йорданската граница със Сирия, доведе до смъртта на трима американски военни, 34 души са ранените.

Това е най-големият брой американски жертви в единичен инцидент, откакто проиранските групировки засилиха през октомври атаките си срещу американски и антиджихадистки коалиционни сили.

"Нямаме съмнение – ще потърсим отговорност от виновните в момент и по начин, който ние ще изберем", закани се вчера президентът Джо Байдън.

От средата на октомври е имало над 150 атаки с дрон и ракети срещу американски и коалиционни сили в Ирак и Сирия.

За мнозинството от нападенията е поел отговорност "Ислямска съпротива в Ирак" – широк алианс от свързани с Иран въоръжени групи, които се противопоставят на подкрепата на САЩ за Израел и искат да ги изтласкат от Ирак. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна