Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Климатичните промени и борбата с тях. Възможностите, които ни дава ЕС

Снимка: Pixabay

Възможностите за подобряване и опазване на околната среда, които ни дава Европейският съюз и как се възползва от тях България. Темите са във фокуса на епизода "Изменение на климата и опазване на околната среда" на подкаста "Европа: ново поколение".

Последиците от климатичните изменения и какво предвиждат европейските зелени политики за опазване на околната среда коментират:

Радан Кънев - евродепутат от групата на Европейската народна партия.

- Каква е европейската екологична политика въплътена в европейската зелена сделка?

- Какви са целите и ползите от Директивата за енергийните характеристики на сградите и Директивата за емисиите от промишлеността?

Драгомир Цанев- изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност "ЕнЕфект".

- Защо е важно санирането и с каква скорост върви процесът на сградно обновяване в Европа и в България?

Радостина Славкова - координатор "Енергия и климат" в екологичното сдружение "За Земята".

- Какви са ползите за хората от европейските програми за чист въздух?

Емилия Пръмова - с дългогодишен опит в академичния свят, изследвайки екосистемните услуги и климатичните промени. Живее и работи в Германия.

-  Защо е важно възстановяването на екосистемите и как в Германия работят в тази посока?

- Каква роля има залесяването в борбата с климатичните промени?

Николина Иванова - специалист "Маркетинг и реклама" в Северозападно държавно предприятие /СЗДП/- Враца.

- Колко площи и с какви дървета залеси СЗДП- Враца с европейски средства?

naukamon.eu

Изменението на климата е много сериозна заплаха и последиците от нея оказват влияние и въздействие върху множество аспекти на живота ни. Европейската политика в областта на околната среда е една от най-активните през последния мандат на ЕП и ЕК, в голяма степен въплътена в т.нар. Европейска зелена сделка. Това е огромен пакет с над 15 законодателни акта, насочени в две основни посоки. Едната е опазване на околната среда и здравето на хората от замърсители, а другата е предотвратяване или забавяне на климатичните промени, т.е. забавяне на отделянето на парникови газове. 

Санирането на сградите е със сигурност политика, която е разбираема за гражданите, защото това е нещо, което може да се усети, което намалява сметките ни за енергия след санирането на една сграда, но е една от политиките, които не са добре обяснени.

На сградния фонд се пада 40% от общото енергийно потребление в Европейския съюз. Намаляването на потреблението на енергия и използването на енергия от възобновяеми източници в сградния сектор представляват важни мерки, необходими за намаляване на енергийната зависимост на Съюза и на емисиите на парникови газове.

В стратегическите и нормативни документи на ЕС се залага темп на обновяване от най-малко 3%. В България темпът на обновяване е 0,4% годишно с оглед на инвестираните средства в размер на над 3 милиарда лева от 2015 г. Добрите примери в Европа идват от страни със същия сграден фонд и режим на собственост като у нас - балтийските републики, Чехия.

Вредните емисии, които имат парников ефект, т.е. отношение към климата, да бъдат намалени до максимум, цели голямото изменение в Директивата за емисиите от промишлеността, по която приключиха преговорите между ЕП и националните правителства

Качеството на въздуха е един от ключовите елементи в "Зелената сделка". Едно от решенията в посока чист въздух е замяната на ниско ефективни печки на дърва и въглища, които замърсяват атмосферния въздух с екологични такива. Над 2900 домакинства са сменили старите печки в община Видин в текущ проект на Общината.

Паралелно с програмата за смяна на печките в страната вървят и други програми като тази за саниране с мерки за енергийна ефективност, има и отделна ВЕИ програма, чиито втори етап ще започне през февруари т.г.

Възстановяването на екосистемите е от ключово значение за борбата с изменението на климата и загубата на биологично разнообразие. Около тази позиция се обединиха членовете на Европейския парламент във връзка с новия Закон за възстановяването. До 2030 година Европейския съюз (ЕС) трябва да въведе мерки за възстановяване, които да обхващат поне 20% от неговите сухоземни и морски територии, решиха евродепутатите. Окончателното гласуване на закона предстои през февруари т.г. Ако бъде приет страните членки ще трябва да предоставят на Комисията национални 2-годишни планове за възстановяване, ще трябва да показват и как постигат тези цели. Залесяването обаче не е панацея в борбата с промените в климата. Северозападно държавно предприятие - Враца като бенефициент по европроект на Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г. залеси над 3600 декара държавни гори с около 680 хиляди фиданки. 

Горите в ЕС поглъщат около 11% от генерираните емисии на парникови газове всяка година. Затова е важно възстановяването на горите, както и увеличаването на горските фондове.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна