Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се вятърните и слънчеви мощности в Китай да изпреварят въглищните през 2024 г.

Снимка: rmi.org

Инсталираният вятърен и слънчев енергиен капацитет в Китай ще изпревари въглищния за първи път тази година, прогнозира Китайският енергиен съвет (CEC), съобщава Ройтерс.

В годишния си доклад CEC заяви, че свързаната с мрежата вятърна и слънчева енергия ще съставлява около 40% от инсталирания капацитет за производство на електроенергия до края на 2024 г., в сравнение с очакваните 37% за въглищната енергия.

За сравнение вятърната и слънчевата енергия заедно формираха около 36% от капацитета в края на 2023 г., а въглищната - малко под 40%.

Китай ще изгради около 1300 гигавата (GW) вятърни и слънчеви мощности до края на 2024 г., очаква CEC, което означава, че вече ще е надхвърлил официалната си цел от 1200 GW до 2030 г.

CEC също така каза, че за пръв път през 2023 г. генериращият капацитет от всички източници на неизкопаеми горива - включително ядрени и водни - е съставлявал повече от половината от общия капацитет.

Енергийният съвет обаче не даде прогнозирана разбивка за действителното производство на електроенергия, което все още е доминирано от въглища, които са осигурили през миналата година близо 60% от консумираната електроенергия.

CEC предвижда ръст на потреблението на електроенергия с 6% през тази година, което е малко по-малко от темпа на растеж от 6,7% през 2023 г., когато търсенето се възстановяваше от ниската база след коронавирусната пандемия.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени