Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващ спад на продажбите на дребно в Германия в края на 2023 г.

Германските продажби отбелязаха изненадващ пореден спад в края на 2023 г., тъй като растящите потребителски цени и рекордно високите разходи по заемите продължават да натежават върху търсенето и харчовете на немските домакинства, показват данни на официалната федерална статистика Destatis.

Продажбите на дребно се свиха през декември с цели 1,6% спрямо ноември, когато се понижиха с 0,8%, докато осреднените пазарни очаквания бяха за тяхно повишение с 0,7 на сто. Това представлява намаляване на търговията на дребно за втори пореден месец и най-солиден спад от октомври 2022 г. насам.

Търговията с хранителни стоки се сви с 2,8%, а в сектора на търговията на дребно с нехранителни стоки продажбите намаляха с 1,6 на сто.

На годишна база търговията на дребно се понижи през декември с 1,7% за втори пореден месец, като за цялата 2023 г. продажбите на дребно отбелязаха спад с 3,3% спрямо предходната година, когато се свиха с 0,7 на сто.

Графика на продажбите на дребно (на месечна база)


Данните са поредно доказателство за слабо крайно потребление, което по принцип е основен генератор за растежа на водещата европейска икономика.

Вчера Destatis отчете спад на БВП на Германия през последното тримесечие на 2023 г. с 0,3%, а водещият институт Ifo прогнозира ново свиване на немската икономика с 0,2% и през първото тримесечие на настоящата година, което предполага наличието на т.нар. "техническа рецесия".

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна