Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов закон в САЩ заплашва със затвор корумпирани чуждестранни официални лица

Снимка: Ройтерс

Активисти за борба с корупцията по света имат големи надежди за нов американски закон, който за първи път позволява на Вашингтон да преследва съдебно чуждестранни официални лица, които получават подкупи, предаде АФП.

Законът разширява профила на американския Закон за чуждестранни корупционни практики, който отдавна се използва за наказание на компании, които плащат подкупи и на техните агенти в сянка.

Подобни играчи идват от "доставната" страна на уравнението за незаконни плащания – тези, които плащат подкупите. Новият Закон за превенция на изнудването в чужбина пък е насочен към "търсещата" страна – чуждестранните чиновници, които търсят или приемат подкупи.

Президентът Джо Байдън подписа закона през декември като част от закона за националната отбрана.

Аувал Муса Рафсанджани, дългогодишен активист в борбата с корупцията и правата на човек в Нигерия се надява, че промяната ще всее "известен страх" в публични лица, които се чувстват "недосегаеми".

"Всеки служител на всяко чуждестранно правителство ще има едно наум, че тежестта на правителството на САЩ може да ги погне. А това ще промени поведението", отбелязва на свой ред Скот Грейтък, директор в "Трансперънси интернешънъл".

Според професора от Юридическото училище в Университета Южен Илинойс Майк Кьолер обаче, възпиращата полза от закона отдавна е надценявана.

Той смята, че по-добре е да се работим към по-голяма прозрачност и насърчаване на другите държави да прилагат собствените си закон за целите на борбата с корупцията.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна