Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иракската групировка "Катаиб Хизбула" спира атаките срещу САЩ

Флагът на групировката "Катаиб Хизбула"
Снимка: Ройтерс

Иракска въоръжена групировка, заподозряна в извършване на атаката с дрон в Йордания, при която загинаха трима американски войници, обяви, че прекратява операциите срещу САЩ, предаде Би Би Си.

"Катаиб Хизбула", свързана с Иран групировка, обяви, че по този начин "ще предотврати унижение за иракското правителство".

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е решил как да отговори на атаката, но не уточни конкретни действия. Иран предупреди, че ще отговори на всяка атака срещу "свои интереси".

По-рано Техеран отхвърли обвинения на Вашингтон и Лондон, че е въвлечен по някакъв начин в неделното нападение.

САЩ намекнаха, че въоръжен отговор може да дойде на няколко вълни.

Заявявайки, че няма да предприемат повече атака срещу САЩ, генералният секретар на "Катаиб Хизбула" Абу Хюсеин ал Хамидауи посочи в становище вчера: "Докато спираме военните операции срещу окупационните сили, за да предотвратим унижението на иракското правителство, ще продължим да защитаваме нашия народ в Газа по други начини".

Трима военни на САЩ бяха убити на йорданско сирийската граница от дрон, за който бе съобщено, че е произведен в Иран. Десетки други бяха ранени при среднощната атака срещу "Кула 22".

Коя е групировката "Катаиб Хизбула"?

Създадена след водената от САЩ инвазия в Ирак през 2003 г. групировката "Катаиб Хизбула" е една от най-близките до Иран елитни иракски въоръжени фракции, пише БТА.

Тя е най-мощната въоръжена фракция в рамките на "Ислямската съпротива" в Ирак - коалиция от твърдолинейни шиитски въоръжени групировки, която пое отговорност за повече от 150 атаки срещу американските сили от началото на войната в Газа.

След създаването си групировката бързо придоби известност със смъртоносните си атаки срещу военни и дипломатически цели през първото десетилетие на 21-ви век, използвайки комбинация от снайперистки, ракетни и минометни атаки и залагани на пътища бомби.

Тя  обичайно нито потвърждава, нито отрича участие в атаките. САЩ обявиха групировката за терористична организация през 2009 г.

Групировката участва с няколко батальона в иракските "Сили за народна мобилизация" ("Хашд аш Шааби"), паравоенна коалиция от въоръжени фракции, създадена първоначално за борба с "Ислямска държава" (ИД) през 2014 г., но впоследствие беше призната за част от официалните сили за сигурност.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна