Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Газът в Европа поскъпва обратно над 30 евро за мегаватчас

Снимка: Ройтерс

Природният газ в Европа поскъпна обратно над 30 евро за пръв път от две седмица насам на фона на ескалиращото напрежение в Близкия изток, което подсили загрижеността около доставките на синьото гориво.

След атаките на хутите в Червено море танкерите за втечнен природен газ (LNG), превозващи катарски газ, вече се движат по по-дълги маршрути около Африка, заобикаляйки Суецкия канал.

Производствените проблеми в голямото съоръжение за втечнен газ в САШ - Freeport също може да повлияе на доставките на газ.

Има и предварителни индикации, че вносът на втечнен природен газ в Северозападна Европа може да намалее през февруари, като в тази посока ще се насочат по-малко танкери, отколкото през този месец. Това може да съвпадне с потенциално по-студено време през втората половина на следващия месец. Интерес за закупуване на LNG се появи и в Китай.

В по-дългосрочен план пазарът също така започва да отчита решението на Белия дом да спре временно новите разрешения за износ на LNG от САЩ. В навечерието на изборите в САЩ през 2024 г., :може да има покачване на цените на търсенето в Източна Азия, особено докато продължават геополитическите вълнения около морските маршрути в Червено море", коментира за агенция Блумбърг Тим Партридж, ръководител на търговията и управлението на риска в LG Energy Group Ltd.

Всички това води до поскъпване на газовите фючърси на нидерландския хъб TTF  с над 3% към 30,35 евро за мегаватчас около 18.15 часа българко време, въпреки че бяха парирани първоначалните печалби от над 6% към 31,22 евро/MWh по-рано през деня.

Газови TTF фючърси (в евро/MWh) с 200- и 100-дневни пълзящи средни цени


Към 29 януари обаче нивата на съхранение на газ в ЕС се намират на комфортните 71,13%, като газохранилищата в Германия са пълни на 75,36%, в Италия - на 66,3%, а във Франция - на 60,58%.

Освен това увеличаването на производството на вятърна енергия ще доведе до намаляване на търсенето на газ в енергийния сектор, докато относителните умерените температури ще намалят нуждата от отопление.

Следователно Европа се очаква да навлезе в пролетния сезон с над 50% от наличния си капацитет за съхранение на газ, надминавайки средната стойност за последните 10 години от 35%.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна