Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мекото време в Европа в началото на февруари ще помогне за запазване на енергийните цени под контрол

Снимка: Алами/Ройтерс

Очаква се мекото време в Европа да продължи в началото на февруари, което ще помогне за запазване на енергийните разходи, преди обаче на настъпи застудяване по-късно през месеца, съобщава Блумбърг.

Температурите - от Обединеното кралство до Франция и Германия, най-големите енергийни пазари в региона - ще останат над сезонните норми през следващите седмици, според метеоролози, анкетирани от агенцията. През уикенда средните температури в Лондон ще достигнат 10 градуса по Целзий.

Приятното време, както и обилните доставки на газ и силното френско ядрено производство ще помогнат за поддържане на цените на енергията под контрол.

Въпреки че търсенето на енергия за отопление ще се повиши към края на месеца с оглед на очакваното тогава застудяване, сезонно високите нива на запълняемост на газохранилищата, съчетани с все още слабото промишлено производство, означават, че Европа е по-добре подготвена, отколкото преди година.

Части от Швейцария, Германия и Франция ще видят най-големите отклонения от сезонните норми, със средни температури, които ще бъдат със 7°C по-високи от обичайните през първата половина на февруари, според прогнозата Maxar Technologies Inc.

Регионалната перспектива от шест до 10 дни показва, че се очакват 63,4 отоплителни дни, което е доста под средната 10-годишна норма.

След като времето стане по-студено през втората половина на февруари, Шотландия и Скандинавия ще почувстват най-голям спад в температурите, според Пол Пастелок от AccuWeather Inc.

След хладното начало на годината - особено в Северния регион - голяма част от Европа беше под влиянието на по-меко време през втората половина на януари. Температурите достигнаха 19,9°C в Северна Шотландия на 28 януари, рекорд за месеца в Обединеното кралство. В части от Испания температурите пък дори достигнаха 30°C.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна