Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавяне на инфлация в еврозоната до 2,8% в началото на 2024 г.

Евростат

През януари 2024 г. инфлацията в еврозоната се забави очаквано до 2,8% на годишна база от 2,9% в края на миналата година, сочат предварителните данни на Евростат.

На месечна база индексът на потребителските цени (CPI) се понижи през януари с 0,4% спрямо декември 2023 г., когато нарасна с 0,2%.

Това отслабване на инфлацията на годишна база е в резултат на продължаващото понижение на енергийните цени (с 6,3% след спад с 6,7% през декември), на по-бавно нарастване на цените на храни, алкохолни напитки и тютюневи изделия (с 5,7% след повишение с 6,1% месец по-рано) и на неенергийните индустриални стоки (с 2% след повишение с 2,5% месец по-рано), докато инфлацията в сектора на услугите остана на ниво от 4 на сто.

Графика на инфлацията в еврозоната (спрямо година по-рано)


Основната инфлация (без цени на храни и енергия) също продължава да отслабва спрямо година по-рано до 3,3% от 3,4% през декември, достигайки най-ниско ниво от март 2022 г. Пазарните очаквания обаче бяха за по-силно отслабване на основната инфлация до 3,2%.

Спрямо месец по-рано, основната инфлация се понижи през януари с 0,9% след повишение с 0,5% през декември 2023 г.

По-висока инфлация през януари беше регистрирана в Естония (5%), Хърватия (4,8%), Австрия и Словакия (4,3% и при двете), докато най-ниска инфлация беше отчетена във Финландия (едва 0,7%), Италия (0,9%) и Латвия и Литва (от 1% и при двете).

Днешните данни за януарската инфлация (забавяне в рамките на очакваното, но по-умерено понижение на основната инфлация) засилва аргументите на Европейската централна банка, че не трябва да се бърза с намаляването на лихвените ставки.

Инвеститорите на паричните пазари прогнозират, че през настоящата година ЕЦБ ще намали лихвите с общо 142 базисни пункта (с 1,42%), като почти напълно е отработено първото понижение да бъде факт през април. След него пазарните участници виждат намаление на лихвите на всяко следващо заседание на ЕЦБ през 2024 г.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна