Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на новите работни места и стабилна безработица в САЩ

През януари 2024 г. икономиката на САЩ добави цели 353 хил. нови работни места, надвишавайки съществено осредните пазари очаквания, тъй като устойчивата икономика и силната производителност на труда изглежда насърчиха бизнеса да наема и да задържа на работа повече служители, тенденция, която може да предпази икономиката от рецесия през настоящата година.

Това показват последните официални данни на Департамента по труда, които поставят под съмнение очакванията на финансовите пазари, че Федералният резерв ще започне в скоро време да намалява лихвените проценти.

Разкритите нови неселскостопанските работни места се увеличиха през януари с 353 хил. при осреднени прогнози за едва 180 хил. и след солидна възходяща ревизия на данните за декември 2023 г. до 333 хиляди (от 216 хил. предишна оценка).

Това е най-солидното увеличение на месечната заетост от година насам, което сигнализира, че пазарът на труда продължава да бъде затегнат.

Междувременно Департамента по труда обяви голям ревизия на данните за 2023 г., като добави 359 хил. работни места към общия им растеж през миналата година. С ревизията се оказва, че икономиката на САЩ е добавила средно 255 хил. работни места ежемесечно през 2023 г., което е повече от предишната оценка за средномесечни 225 хил. работни места.

Нивото на безработица пък стабилизира през януари за трети пореден месец на ниво от 3,7% при пазарни очаквания за повишение до 3,8%. Броят на безработните се понижи през януари със 144 хиляди, достигайки 6,12 милиона, докато броят на трудово устроените спадна с 31 хиляди до 161,15 милиона.

Заплащането на труда пък се повиши през януари с цели 0,6% спрямо декември (с 19 американски цента на час) до 34,55 долара на час след нарастване с 0,4% месец по-рано и далеч над осредните пазарни очаквания за скромен растеж с 0,3 на сто. Това е най-солидното нарастване на заплатите от март 2022 г. насам. Спрямо година по-рано часовото заплащане на труда се повиши в началото на 2024 г. с 4,5% след нарастване с 4,3% през декември и осредните пазарни очаквания за по-слабо повишение с 4,1 на сто.

По този начин годишният ръст на заплатите продължава да бъде твърде висок спрямо диапазона между 3,0 и 3,5%, който се счита за съвместим с целевото инфлационно ниво на Федералния резерв от 2 на сто и след като през декември водещата инфлация в САЩ на годишна база се повиши с 3,4 на сто.

Днешните силни януарски данни сякаш потвърждават, че е малко вероятно Федералният резерв да прибегне в скоро време до първо понижение на лихвите, като след тяхното оповестяване избледняват шансовете за намаляване на лихвите ставки през месец март.

Сега пазарните участници очакват, че Фед ще понижи до края на годината федералната фондова лихва с общо 127 базисни пункта (с 1,27%), но след като в началото на януари те залагаха на по-агресивно понижение с общо 160 базисни пункта (с 1,6%).

Фед запази лихвения си процент в текущия диапазон от 5,25%-5,50% на първото си заседание за годината в сряда и заяви, че  е малко вероятно те бъдат намалени още през март. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна