Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самообладание и смелост: Елка Василева – жената логистик на базата ни в Антарктида

Елка Василева
Снимка: Марина Великова

Тя е на ледения континент трета поредна експедиция – Елка Василева, или Нуньо, както я наричат, е единствената жена логистик на Българската антарктическа база на остров "Ливингстън".

Сериозна, съсредоточена, изпълнена със самообладание и смелост Елка е водач на лодка "Зодиак" и всекидневно пори студените води и осигурява придвижването на хората по вода до различни места, според нуждите на техните проекти – някои геолози трябва да взимат проби от съседен остров или бряг, други проекти пък изискват взимането на проби от водата, директно от океана… Тя винаги е там!


За да се навигира из непознатите антарктически, често бурни води, се изискват много самообладание, но и много умения, които тази смела жена е добила е главно от баща ѝ. Най дългото плаване, без прекъсване, е с родителите ѝ – от Турция до Карибите и обратно, пресичайки 2 пъти Атлантическия океан с 10 метрова яхта, което отнема цели 3 години.

Иначе Елка е завършила Художествената академия, със специалност метал, като на два пъти е работила в проекти на Кристо Явашев - Плаващите кейове и опаковането на Триумфалната арка в Париж.

Историята ѝ разказва Марина Великова - музикант и музикален редактор в програма "Хоризонт" на БНР, която също е част от експедицията ни на Антарктида.

Следете поредицата "Антарктида – за природата, науката и хората" всеки вторник в предаването "Хоризонт до обед" по Българското национално радио.


По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна