Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Китай се чудят какво да правят парите в брой

7
Риболовното пристанище Шъпу

Неотдавна университетският преподавател от Китай Димитър Владиков разказа пред "Покана за пътуване" за посетените от него екзотични острови в разговор по месинджър. Той обаче се върна за малко в България и би било углавно престъпление да го пуснем да поеме обратно към Шанхай, без да е споделил последните новости от Поднебесната империя. Личните ми наблюдения от трите ми посещения там е, че всеки път щом отида сякаш някой е сменил държавата. Толкова бързо се развива. Той ни разказва за Нинбо, град който през последните 20 години се превърна в най-голямото пристанище в света.


Димитър Владиков е преподавател по бизнес комуникации на английски в Китай. Той е шесткратен шампион на България по таекуондо, треньор по кикбокс на китайци, а напоследък и увлечен по тайландското бойно изкуство муай тай. Със същата вещина обаче ползва и клавиатурата като писател, защото е любопитен пътешественик. Запитах го колко пъти е ходил в шанхайския музей, един от най-неизбродимите, които съм посещавала. Оказа се, че всеки път щом има гости от България, той ги води и там.

Професор Дими, както го наричат студентите в Ханджоу, ни отвежда и до китайската Венеция, където по каналите все още гребат гондолиери.

Неизбежно бе да попитам Димитър Владиков какво е отношението на китайците към един чужденец избрал да работи в страната им. Поинтересувах се дали вече е натрупал базови познания по изключително трудния китайски език. А той се похвали, че щом вече и шофьорите на такси го разбират, значи се справя добре.

Район Сандзянкоу
Дроновете разнасят храна за вкъщи в Шанхай, а сервитьорите се чудят какво да правят парите в брой, когато някой чужденец реши да си плати питиетата в кеш. Там човек ако реши и самолет може да си купи през телефона с местна платформа, която е и банкова карта, и социална мрежа, и начин за легитимиране, разказа университетският преподавател Димитър Владиков, който от България пое в посока Тайван.


Снимките на град Нинбо са предоставени от Китайския културен център в София специално за "Покана за пътуване".

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Горещи теми

Войната в Украйна