Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на индустриалното производство в Германия в края на 2023 г. за 7-и пореден месец

Индустриалното производство в Германия се сви в края на 2023 г. за седми пореден месец, което е поредно доказателство за продължаващото негативно представяне на този важен за икономиката сектор, показват данни на федералната статистика Destatis.

Индустриалното производство спадна през декември с 1,6% спрямо ноември, когато се сви с 0,2%, докато пазарните очаквания бяха за доста по-умерено понижение с 0,4 на сто.

Това представлява влошаване на производството за седми пореден месец и представлява ново доказателство за слабостта на водещата европейска икономика, която навлезе в рецесия през втората половина на отминалата година.

За цялата 2023 г. производството в Германия се понижи с 1,5% спрямо година по-рано, като най-значителен спад беше отбелязан с енергоемките отрасли и при енергийното производство.

Графика на индустриалното производство (на месечна база)


През декември беше отчетен особено силен спад в химическата индустрия (със 7,6% спрямо месец по-рано) и в строителството (с 3,4%). Беше отчетено понижение и в редица други сектори на икономиката, макар и не толкова рязко.

Производството в промишлеността, изключвайки енергетиката и строителството, намаля с 1,5% спрямо предходния месец, на стоки за междинно потребление - с 5,2%, а на потребителските стоки - с 0,9 на сто. В същото време производството на капиталови стоки нарасна с 1,3%.

Положителен ефект върху слабите данни имаше производството в автомобилната индустрия, като то нарасна през декември с 4,1% спрямо ноември.

В рамките на трите месеца до края на 2023 г. индустриалното производство се сви с 1,8% спрямо предходните три месеца.

Спрямо година по-рано производството в Германия отбеляза спад през декември с 3%.

Днешните поредни разочароващи данни за промишленото производство потвърждават, че Германия приключва 2023 г. в т.нар. "техническа рецесия" (свиване на БВП през две поредни тримесечия).

Вчера Destatis обаче представи позитивни данни, според които индустриалните и промишлени поръчки са нараснали в края на 2023 г. с цели 8,9% на месечна база и с 2,7% спрямо година по-рано. Това може би е предварителен сигнал за постепенна стабилизация на германското производството през първите месец на настоящата година.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна