Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай ще насърчава производителите на електромобили да си сътрудничат с чуждестранни фирми

Снимка: Ройтерс

Министерството на търговията на Китай заяви в сряда, че ще насърчи индустрията за нови енергийни превозни средства (EV индустрията) да реагира "активно" на ограниченията за външна търговия и да си сътрудничи с чуждестранни фирми на фона на европейско разследване на китайските субсидии за сектора, съобщават Ройтерс и "Файненшъл таймс".

В политически документ министерството отбеляза, че ще "насочва" местните компании за електромобили да "комуникират и да си сътрудничат с чуждестранни партньори". Документът включва 18 насоки за това как да се подкрепи "здравословното развитие" на EV индустрията в страната.

Представените насоки имат за цел да насърчат производителите на автомобили да създадат центрове за научноизследователска и развойна дейност и следпродажбено обслужване в чужбина, да си сътрудничат с чуждестранни партньори в изграждането на вериги на доставки и да работят в по-тясно сътрудничество с корабните компании по отношение на транспортната логистика.

Министерството също така каза, че ще оптимизира процедурите за износ на батерии.

Представените насоли следват неотдавнашни коментари на заместник-министър на индустрията и информационните технологии за ограничаване на свръхкапацитета на страната в сектора на електромобилите, за който ЕС твърди, че е резултат от държавни субсидии.

Смята се, че Китай е изпреварил Япония като най-големият износител на автомобили в света през 2023 г., а нарастващото му влияние като износител на автомобили предизвиква търкания в чужбина.

През септември Европейската комисия започна разследване на произведените в Китай електрически превозни средства заради субсидии, които може да са получили -  ход, определен от Пекин като "протекционистки".

През миналия месец пък "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че САЩ обсъждат повишаване на митата върху някои китайски стоки, включително на електромобилите.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени