Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пейзажи" на Цонка Петрова в галерия "Астри"

13
Цонка Петрова
Снимка: Ани Петрова

От днес в столичната галерия "Астри" може да видите самостоятелната изложба на Цонка Петрова "Пейзаж".

Цонка Петрова е родена през 1961 г. в Добрич. Завършва ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", специалност "Живопис", а през 1998 г. специализира реставрация и консервация и работи и до сега като реставратор ХГ "Борис Денев" във Велико Търново. От 1995 г. е асоцииран член на групата на Великотърновските художници, а от 2000 г. и на СБХ.

За ценителите на кавалетното изкуство Цонка Петрова е добре познато име. Има над 150 участия в национални и регионални изложби. Първата ѝ е в София през 1999 г. В галерия "Астри" през 2005, е следващото цялостно представяне на автора - фигурални композиции, третиращи теми от живота на жената и семейството, любовта. Картина от този цикъл е дарение на НДФ "XIII века България". През тези, почти двайсет години оттогава, тя редовно излага в Годишната изложба за живопис ФОРМАТ 30/30. Можехме да следим, макар и фрагментарно, пътя на художника, винаги перфектен и виртуозен технически. Виждахме все по-изчистените композиции и форми, вдишвахме все по-кристалния въздух над долините и моретата ѝ, все по-малкото ставаше все по- безкрайно.

В настоящата изложба "Пейзаж", която е не просто планирана, а истински преживяна изложба, идва като кулминация на последните десетина творчески и житейски години на Цонка Петрова. В целия цикъл от 22 платна, независимо от размерите им, безкрайността и необятността шеметно обгръщат и завладяват. Търсени или интуитивно достигнати, внушенията са могъщи, освобождаващи за полет и духа, и фантазията. Море, небесен океан от облаци, изгрев или залез, безкрайни долини в България или Италия, през „Април“ или „Ноември“…


За творческия процес Цонка Петрова емоционално сподели:

“Почнах!

Всичко ври и кипи, образуват се гънките на земята, тревата расте, водата е натежала горе в облаците.

Скоро пак ще завали дъжд от морето… и всичко това заради огъня!

Никъде няма прави линии! Зелено, зелено, зелено! Прекрасно е!

Тихо, тревата расте! Не плачи…”

Изложбата ще продължи до 23 февруари в галерия "Астри", ул. „Цар Самуил“ 34.


Снимки: Ани Петрова

По публикацията работи: Ани Петрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени