Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МАЕ: Петролните пазари в Европа страдат, тъй като атаките в Червено море забавят доставките

Международна агенция по енергетика (MAE)

Закъсненията в доставките на петролни продукти, дължащи се на пренасочване на кораби за избягване на атаки на хутите в Червено море, оказват влияние върху продуктовите пазари и в частност в Европа, заяви в сряда изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

"В момента сме свидетели на трудна ситуация по отношение на Червено море и Суецкия канал", посочи пред Ройтерс Кейсуке Садамори, директор по енергийните пазари и сигурност на МАЕ, в кулоарите на Индийската енергийна седмица в Гоа, като същевременно добави, че има забавяне на различни доставки на петролни продукти.

От средната на ноември насам подкрепяните от Иран хути атакуват търговски кораби с дронове и ракети в Червено море заради това, което те описват като актове на солидарност с палестинците срещу войната на Израел в Ивицата Газа.

Въпреки закъсненията и опасенията за ескалиране на напрежението в Близкия изток, петролните цени на световните пазари се понижиха през миналата седмица, като от началото на тази опитват известна стабилизация и предпазливо повишение.

Към 10.45 ч. българско време фючърсите на петрол Брент се търгуват около 78,85 долара за барел, нараствайки предпазливо за трета поредна сесия на търговия от двуседмично дъно от 76,62 долара за барел, достигнато в понеделник. Фючърсите на американския лек суров петрол WTI пък се повишават с 0,56% към 73,72 долара за барел, опитвайки да отскочат от двуседмично дъно около 71,41 долара за барел. Въпреки това предпазливо поскъпване, петролът се търгува с около 7% под нивата от края на януари.

"Пазарите се чувстват сравнително комфортно по отношение на предлагането", посочи Садамори и добави:

"Ръстът на предлагането се случва извън групата ОПЕК +, идвайки най-вече от САЩ, Бразилия, Гвиана, и поради макроикономически опасения растежът на търсенето не е толкова стабилен".

Садамори каза още, че не очаква решението на Саудитска Арабия да спре плановете си за разширяване на своя максимален устойчив капацитет до 13 милиона барела на ден от 12 милиона барела на ден да има незабавно въздействие върху световните петролни пазари в краткосрочен план.

Продължаващите съкращения на производството от Саудитска Арабия и други членове на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници във формата ОПЕК + увеличиха количеството свободен петролен капацитет, наличен в световен мащаб, отбеляза той.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна