Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

DIHK: САЩ ще изместят Китай като водещ търговски партньор на Германия най-късно до 2025 г.

Търговска и индустриална камара на Германия

Ако настоящите тенденции се запазят, САЩ ще изместят Китай като най-важен търговски партньор на Германия най-късно до 2025 г., според Индустриалната и търговска камара на Германия (DIHK).

Главният изпълнителен директор за външната търговия на DIHK Фолкер Трейер каза, че "в момента няма признаци за значително увеличение на търсенето на произведени в Германия продукти от страна на Китай".

Той добави, че "икономиката на САЩ в момента се справя значително по-добре, отколкото много други важни пазари за германски продажби, като например останалите страните от ЕС".

Според агенция Ройтерс предварителните данни на германската федерална статистическа служба се очаква да покажат, че германският износ и внос от и до Китай трябва да възлязат на около 253 милиарда евро през миналата година. Това ще означава, че Китай все още е бил търговски партньор номер едно за Германия за осма поредна година. Обемът на търговията на Германия със САЩ пък се прогнозира да достигне общо около 252,3 милиарда евро през миналата година или с едва 700 млн. евро по-малко, отколкото двустранната търговия с Китай.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна