Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Там сме да умрем!": Непалски наемници воюват на страната на Русия в Украйна

Протест пред руското посолство в Катманду срещу вербуването на непалци за войната на Русия в Украйна.
Снимка: АФП

Непалски наемници воюват на страната на Русия в Украйна, подмамени да убиват далеч от родината си от обещания за паспорт и пари в брой. Но завърнали се ранени бойци предупреждават всеки, изкушен да отиде да воюва: "Не отивайте!", разказва в свой репортаж от Катманду АФП.

Докато непалски войници под наем могат да спечелят на месец близо двойно от това за година вкъщи, условията са брутални и мнозина биват убивани и ранени.

"Видях приятелите си да умират пред мен", казва Суря Шарма, който използва псевдоним поради юридически причини.

"Непалците, които отиват там, не могат дори да си представят ужаса на войната".

Скоро след основно обучение с руските сили частта на 24-годишния мъж е атакувана по пътя им към фронтовата линия в Източна Украйна.

"Когато бомбите и куршумите заваляха, мислех, че животът ми приключва, че това е краят. Бях там да умра".

Заради комбинацията от тежък хималайски терен и огромна бедност Непал отдавна е източник на свирепи бойци за чужди войни – най-добрият пример са гурките в британската армия.

Но законно непалците могат да са част от чужда армия, само ако има правителствено споразумение, каквото съществува единствено с Великобритания и Индия.

От самото начало на войната на Русия в Украйна Москва използва наемници, включително от паравоенната групировка "Вагнер" преди осуетения ѝ метеж миналия юни.

Нито Русия, нито Украйна дават данни колко са чуждестранните войници в редиците им, нито за броя на военнопленниците, които държат.

Но непалското правителство изчислява, че над 200 гражданите на страната са в руската армия след началото на инвазията в Украйна пред близо 2 години.

Шарма смята, че са поне 10 пъти повече, включително студенти, бивши войници и дори бивш маоистки бойци.

"Ние бяхме сред първите, но сега там има много непалци, трябва да са около 2500 – 3000", каза той.

Най-малко 12 непалци са убити, а петима други са пленени от украинските сили, по данни на външното министерство в Катманду.

Завърнали се от бойните действия казват, че броят на убитите е далеч по-голям и според местни медии сред украинските редици също има непалци.

За да привлече бойци, руският президент Владимир Путин предложи руско гражданство, което разрешава и да се работи, освен месечна заплата до 2200 долара.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени