Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Личностно израстване чрез енергийните и медитативни практики на Дзен философията

"Източните философии имат много добре развита практическа част за самоусъвършенстване"

2
Мирослава Иванова, майстор по икебана
Снимка: Камен Грънчаров

Какви са традициите, мъдростта и разбирането за живота, култивирани хиляди години в историята на култури, които са много на изток от нас. Така наречената източна философия съдържа в себе си баланса и взаимодействието на енергиите, кръговрата в природата и петте елемента - метал, вода, дърво, огън и земя. 

Колкото повече знаем за тях, толкова повече научаваме за света, в който живеем. В същото време, човекът е част от този свят, затова източната философия преподава и добрата връзка със себе си, изследването на себе си, самовглъбяването, успокояването на ума

Мирослава Иванова и Камен Грънчаров разказват за енергийните и медитативни практики на Дзен философията
Мирослава Иванова и Камен Грънчаров

" Обикновено когато подарявам цветя като икебана, влагам положителна енергия и символи, за да може човек да се почувства щастлив и да се наслади на енергията, разказа за "Нощен Хоризонт" Мирослава Иванова, майстор по икебана.


Той сподели, че има отдавна интерес към източните философии, може би заради практиките за самоусъвършенстване, които са много древни и водят до интересни резултати. 

Мирослава Иванова представи своята иновативна изложба в Културен институт -  "Красно село" , вдъхновена от природата. Може да бъде видяна до 13 февруари. Мирослава Иванова е ученичка на най-модерната школа по икебана в Япония и популяризира това японско изкуство в България. 

"Дзен е клон на будизма, религия, но за мен лично той е философия, по-скоро начин на живот, по-скоро начин на усещане света, сподели за "Хоризонт" Камен Грънчаров. Той практикува енергийни и медитативни източни практики повече от 25 години и е един от организаторите на Чи фест в България.

"Дзен ни учи да се фокусираме върху тук и сега, да се фокусираме върху това, което правим, а не да се опитваме да правим сто неща едновременно, за да можем да даваме най-доброто от себе си в момента, допълни още Камен.

Снимка: Камен Грънчаров

А Мирослава сподели, че започва да се занимава с икебана заради Камен. Заради неговата страст и интерес към японската култура, японските изкуства, а философията на тези източните народи започва да ги разбира много по-късно:

"Може би, когато вече бях напреднала в икебана с цветята, дори бях вече учител в икебана, тогава започнах да разбирам части от тази философия, тъй като икебана е процес и колкото по-нагоре вървиш и научаваш повече неща, толкова повече научаваш и за себе си, започваш да разбираш другата култура и също да прилагаш и пренасяш част от тази култура в своя живот - смирение, извинение, подходи, които преди години са ме учудвали, сега разбирам защо се правят, допълни още Мирослава. 


"Има доста прилики и разлики на българите с източните народи, както и между източната и западната култура, но в днешно време, което е трескаво и забързано, хората не могат да отделят повече време за вглъбяване и успокоение. Залети сме с прекалено с информация...

Снимка: Камен Грънчаров
Западната философия също си има своите интересни теории, а разликата й с източната философия е в практическата част. 
Източните философии имат много добре развита практическа част за самоусъвършенстване. Има създадени различни форми на медитация, практики, упражнения, които освен философията целят и личностното израстване на човека.
Това важи особено Дзен, където религиозната част е малко по-назад, там всичко е практическо, да достигнеш до просветление и осъзнаване чрез практика, поясни Камен Грънчаров.

Още по темата в звуковия файл. 
По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени