Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цените на жилищата в Германия с най-рязко понижение от 60 години през 2023 г.

Цените на жилищата в Германия се понижиха през 2023 г. с най-бързия годишен темп от 60 години, но спадът изглежда се стабилизира през четвъртото тримесечие, което поражда надежди за потенциално възстановяване през тази година, показват последни данни, цитирани от "Файненшъл таймс".

Германският индекс за недвижими имоти, който проследява продажбите на имоти в цялата страна, установи, че цените на еднофамилните жилища са паднали с 11,3% през четвъртото тримесечие на миналата година спрямо същия период на 2022 г., докато цените на апартаментите са спаднали с 8,9%, а на многофамилните къщи - с цели 20,1 на сто.

През четвъртото тримесечие на изминалата година имаше по-умерени спадове, след като някои банки понижиха лихвите си по ипотечните кредити.

"Възможно е да наблюдаваме началото на стабилизиране на цените на недвижимите имоти", посочи Мориц Шуларик, президент на Института за световна икономика в Кил (IfW), добавяйки, че ипотеките "трябва отново да станат по-евтини, като по този начин стимулират търсенето".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени