Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на МВФ: Правителствата в Европа могат да "съжаляват", ако подкрепят протестиращите фермери

Кристалина Георгиева
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителствата в Европа не трябва да се поддават на призивите за увеличаване на финансовата подкрепа за протестиращите фермери, предупреди Управляващ директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева по време на журналистически брифинг във Вашингтон по-рано този месец, предаде Франс прес.

Фермери от Германия, Франция, Италия, Белгия и Гърция организираха седмици на разрушителни, но до голяма степен мирни протести, целящи да спечелят отстъпки от европейските лидери преди предстоящите избори, напомня агенцията.

"Виждаме, че фермерите протестират. На човешко ниво, аз разбирам, че те са изправени пред повече трудности и не е лесно да вършат работата си. Но ако тези настроения продължават и ако това притисне правителствата "в ъгъла", в който те се окажат неспособни да направят необходимото за подсилване на икономиките, тогава може да дойде време, в което да съжаляват", посочи Кристалина Георгиева по време на брифинг в офиса на МВФ във Вашингтон, предаде АФП.

Кристалина Георгиева коментира протестите по време на широкообхватен брифинг с репортери, в който засегна нивата на държавния дълг, паричната политика на САЩ и преговорите на Фонда с Аржентина, Египет и Пакистан.

"Разговарях с редица политици, особено от страна на министри на финансите, и те признават значението на фискалната консолидация. Но те също осъзнават колко трудно е да се оттеглиш от подкрепата", посочи тя.

"Лесно е да го дадеш; трудно е да го вземеш обратно", подчерта шефът на МВФ.

Кристалина Георгиева призова правителствата по света да работят за възстановяване на фискалните буфери, изчерпани от коронавирусната пандемия, като затворят "данъчните вратички" и оценят качеството на съществуващите публични разходи.

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени