Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Димитър Илиев подкрепи състезателите ни по спортна гимнастика

Снимка: БНР

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев подкрепи националните състезатели по спортна гимнастика. Доц. Илиев посети откритата тренировка на тима днес и пожела успех на гимнастиците преди Световните купи, които са олимпийски квалификации за Париж 2024. На заниманието присъства и президентът на БФ Гимнастика Красимир Дунев.

В Кайро от 15 до 18 февруари България ще бъде представена от Еди Пенев, Йордан Александров, Божидар Златанов, Димитър Димитров, Валентина Георгиева и Йоана Янкова. Треньори са Милко Танкушев, Дамян Игнатов и Филип Янев, а съдии - проф. Цветана Добрева и Сергей Стоянов.


"Много се радвам да присъствам днес тук, да видя как протича подготовката. Реално сега влизаме в сезона на големите състезания, там където могат да събират квоти и където могат да покажат най-доброто, което са подготвили. Щастлив съм да бъда тук, да подкрепя състезателите от националния отбор, да им пожелая успех, да се пазят здрави и без контузии, а България ще ги подкрепя", каза Димитър Илиев.

Той уточни, че тази година ще има увеличение на финансирането и за повече федерации.

"В сравнение с миналата година 55 федерации са били финансирани, тази година са 63 и реално този брой нараства от неолимпийските спортове. Но другото по-важно е, че всички ще получат повече средства отколкото миналата година. Ние запазваме възможност по средата на сезона, ако има допълнителни нужди, да подкрепим нашите атлети за олимпиадата. Разликите във финансирането са свързани най-вече с резултатите, които са постигнати през 2023 година. Следващата седмица ще направим прозрачен процес относно финансирането, той ще бъде качен на страницата на Министерството. От тази година федерациите са задължени също да качват всички отчети за финансирането, за да има прозрачност", добави министърът.


Илиев добави, че ще се помогне на федерацията по волейбол за домакинството на Европейско първенство за мъже през 2026 година, но "дотогава има още много време".

"Искам да благодаря на министър Илиев за оказаната чест да дойде на това контролно, което правим преди заминаване за Световната купа. Момчетата наистина имат нужда от тази подкрепа, изглеждат много добре, подготвени са и наистина се надявам още на първата Световна купа те да покажат най-доброто от себе си. След това има още три Световни купи и Европейско първенство, така че аз очаквам още една мъжка и още една женска квота за олимпиадата", заяви Красимир Дунев.


"Представители от над 70 държави ще участват на първата Световна купа и всеки ще се бори за медали, квоти и призови места, наистина конкуренцията ще бъде убийствена. Валентина Георгиева е много добре, всеки ден стискам палци да е здрава, тя прави още по-трудни прескока и има огромен шанс за квота", добави президентът на БФ Гимнастика.

По време на откритата тренировка министър Илиев се срещна и с гимнастиците от Федерацията по адаптирана физическа активност с президент Слав Петков, които представят страната ни в състезанията по спортна гимнастика за спортисти със Синдрома на Даун - Емилиян Костадинов, Рамонала Сикандер и Пламен Грозданов с треньори Даниел Алексиев и Иван Цветков.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени